Bekijk het origineel

MINDERJARIGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MINDERJARIGEN

2 minuten leestijd

<br />

Minister Van Agt heeft gisteren een voorontwerp gepubliceerd waarin de stafbaarsteiling van het verbergen van weggelopen minderjarigen beperkt wordt. Mits degene die hen verbergt het geval meldt aan de kinderrechter, is hij voorlopig straffeloos.

Thans wordt in artikel 280 van het Wetboek van strafrecht het verbergen van weggelopen minderjarigen nog zonder meer als een misdrijf gekwalificeerd. In de praktijk wordt daaraan helaas niet meer de hand gehouden. Van allerlei kanten wordt op minister Van Agt — die het ook in dit opzicht moeilijk heeft — sterke druk uitgeoefend om art. 280 fundamenteel op de helling te zetten.

Begin vorig jaar stemde de niet-confesslonele kamermeerderheid voor een motie waarin dit bepleit werd. Toen minister van Agt deze motie naast zich neerlegde, dienden de socialistische kamerleden Roethof en mevr. Haas-Berger een eigen initiatiefvoorstel in. Daarin wordt nota bene voorgesteld om het onttrekken aan de ouderlijke macht van kinderen van 12 jaar of ouder zonder meer straffeloos te maken. Vanaf die leeftijd zijn de ouders dus in feite het gezag over hun kinderen kwijt en kunnen die kinderen gemakkelijk een prooi worden van hasj-rokende alternatieve hulpverleners. Dat zijn hulpverleners die je van de wal in de sloot helpen.

Nu zou het bezijden de waarheid zijn om de situatie in de gezinnen altijd even ideaal voor te stellen. Als jongeren thuis moeilijkheden hebben en daardoor weglopen, ligt de schuld niet altijd bij hen. Veel ouders laten hun kinderen maar begaan en zitten liever bij de tv dan dat ze zich met hun kinderen bezig houden. Het hoeft hen dan later niet te verwonderen, als het fout gaat.

Anderzijds dreigt het nu zo te worden dat ouders die hun ouderlijke taak en hun ouderlijk gezag willen uitoefenen — zeker bij hun grotere kinderen — daarin van overheidswege geen enkele steun meer ondervinden, integendeel, zij die hun kinderen op het verkeerde pad gebracht hebben, gaan vrij uit.

In dat opzicht is het socialistische initiatiefvoorstel zeker schandalig. Hier worden de fundamenten van het gezin en van de maatschappij omgestoten. Maar ook het voorontwerp van Van Agt zet de deur voor de alternatieve hulpverleners verder open. Zo is zeker in onze tijd de christelijke opvoeding een uiterst moeilijke zaak. Dan geldt: kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen. Maar dan zegt de Schrift ook: leer de jongen de eerste beginselen naar de eis zijns wegs, als hij ook oud zal geworden zijn, zal hij daarvan niet afwijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

MINDERJARIGEN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken