Bekijk het origineel

Prijsstijging beneden limiet vakbeweging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijsstijging beneden limiet vakbeweging

Premier Den Uyl tevreden

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De stijging van het prijsindexcijfer met een procent over augustus jl. valt iets mee, aldus premier Den Uyl vrijdag op zijn persconferentie. Hij had met voldoening geconstateerd dat de prijsstijging sinds april op 0,9 procent zit en dus niet de twee procent heeft bereikt die de Federatie Nederlandse vakbeweging als limiet had gesteld.

Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek dat maandelijks samenstelt op basis 1969 is 100, is opgelopen van 169,6 half juli tot 171,3 midden augustus. De prijzen zijn sedert december met 5,5 procent omhoog gegaan. De prijsstijging is voornamelijk veroorzaakt door prijsverhogingen van kleding en schoeisel (0,3 procent) en groenten en fruit (0,3 procent) en geringere stijgingen voor brood, koek en gebak, koffie, niet-alcoholhoudende dranken, varkensvlees, margarine, eieren, bloemen, woninginrichtingen.

De Consumentenbond is er bepaald niet verrast over dat het prijsindexcijfer in augustus met één procent is gestegen. De Bond meent dat het uiterst twijfelachtig is of de totale prijsstijging in 1976 nog beneden de negen procent zal blijven.

Geen uitschieter

Het Nederlands Christelijk werkgeversbond (NCW) vindt het jongste prijsindexcijfer met een stijging van één procent geen uitschieter. In vergelijking tot andere jaren, ondanks de ongunstige invloed van de droogte. Het NCW stelt vast dat de prijsontwikkeling vanaf april met een stijging van 0,9 procent de laagste is over deze periode sinds 1970. Het doorgaan van de BTW-verhoging is een tegenvaller die voortzetting van deze positieve ontwikkeling tot een niet geringe opgaven maakt.

Zoals bekend heeft de Federatie Nederlandse vakbeweging aangekondigd, dat ze een extra prijscompensatie zal eisen van ƒ 40,- per maand voor iedere werknemer, zodra het prijsindexcijfer de 173,2 passeert.

Loondeskundige Drabbe van de FNV zei vrijdag op een bijeenkomst in Doorn, dat het er nu dik inzit, dat een index van 173,2 dit najaar inderdaad zal worden overschreden. Drabbe herinnerde eraan dat de regering bij de afkondiging van de loonmaatregel heeft toegezegd dat er dit najaar opnieuw gepraat zou kunnen worden als de prijsontwikkeling tegenvalt.

Overleg

De vakbeweging gaat volgende week donderdag met de regering praten over de prijsontwikkeling. Dit heeft de heer H. van der Meulen, secretaris van het CNV, vrijdag meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Prijsstijging beneden limiet vakbeweging

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken