Bekijk het origineel

Natuurrampen in Italië en Japan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Natuurrampen in Italië en Japan

Aarde beefde weer in Udine

4 minuten leestijd

WENEN, UDINE, — De streek Friuli in het noorden van Italië is zaterdagavond opnieuw getroffen door twee zware aardschokken, die ook in Oostenrijk werden gevoeld.

In Udine en andere steden in Noord-Italië vluchtten duizenden mensen in paniek de straat op. Verschillende gebouwen, die bij de aardbeving op 6 mei werden beschadigd, stortten in. De nieuwe schokken worden omschreven als de hevigste sinds de aardbeing op 6 mei, vvfaarbij bijna 1.000 personen om het leven kwamen. Gemeld wordt dat het epicentrum van de bevingen dicht bij Udine was gelegen en dat aanzienlijke schade is aangericht aan gebouwen.

In Venetië renden toeristen en inwoners in paniek door smalle straatjes en over bruggen naar de grote pleinen uit angst te worden bedolven onder neerstortend puin. Een aantal oude gebouwen zwaaide lichtjes heen en weer, over schade zijn tot nu toe echter geen mededelingen gedaan.

Paniek

In Trento in de Alpen renden de bewoners de straat op. Een aantal huizen liep lichte schade op. De aardschokken werden gevoeld in geheel Zuid-Tirol. Berichten over paniek-toestanden komen ook binnengestroomd uit Bolzano, Bressanone, Merano en andere steden. In Oostenrijk hebben de nieuwe bevingen kennelijk geen schade aangericht.

De aardbevingen troffen het grootste gedeelte van Noord-Italië van de Alpen in het Noorden tot Florence in het Zuiden. De nieuwe schokken werden ook in Joegoslavië gevoeld. Deskundigen van het Geofysische Instituut in Triest hebben gemeld dat de eerste beving, om 17.31 Nederlandse tijd, een kracht van 7.5 had op de 12 punten tellende schaal van Mercalli. Het epicentrum zou in de omgeving van Gemona hebben gelegen. De tweede beving, die enkele minuten later plaatsvond, was iets minder krachtig.

Het Seismografïsch Instituut in Uppsala, Zweden heeft gemeld dat de eerste aardschok een kracht had van 5.6 op de schaal van Richter. De tweede schok zou nog heviger zijn geweest en 5.9 op dezelfde schaal hebben gemeten.

In Udine brengen duizenden mensen de nacht door in auto's, tenten en andere tijdelijke verblijven.

Joegoslavië

De nieuwe aardbevingen, die zaterdag het Noord-oosten van Italië troffen, hebben ook in het Joegoslavische grensgebied aanzienlijke schade aangericht, aldus is zondag bekendgemaakt door radio Belgrado.

Het dorpje Preginj, nauwelijks 20 km van het epicentrum van de nieuwe aardschokken gelegen, zou het zwaarste getroffen zijn. Over slachtoffers is echter geen melding gemaakt.

Turkije

Een onbekend aantal mensen is zondag omgekomen bij een grote aardverschuiving in de Turkse provincie Ordoe, een bergachtige streek aan de Zware Zee, zo heeft het Turkse departement van verkeer meegedeeld.

Zeki Demirkan, gouverneur van de provincie Ordoe, zei dat er wellicht vijf mensen onder de grote hoeveelheden stenen en aarde terecht zijn gekomen die van de berghellingen afgegleden langs de grote snelweg die de Turkse steden in het Noorden met elkaar verbindt. De. natuurramp voltrok zich bij het plaatje Fatsa.

De gouverneur deelde mee dat er tot nu toe nog slechts een lijk is geborgen omdat de aardverschuivingen nog niet zijn opgehouden en het reddingswerk moeilijk en soms onmogelijk is. Een aantal ooggetuigen meent dat het dodental veel hoger zou kunnen zijn en dat er veertig mensn zouden zijn bedolven. Van officiële zijde zijn deze verhalen echter ontkend.

Japan

Overstromingen en grondverschuivingen die het gevolg waren van de wervelstorm „Fran" hebben op het Japanse eiland Kioesjoe het leven gekost aan tenminste 92 mensen, aldus is hier maandag van officiële zijde bekendgemaakt. Het aantal gewonden bedroeg ten minste 204 en dat der vermisten 43, enige honderdduizenden mensen zijn door de natuurramp dakloos geworden.

Kioesjoe is het zuidelijkste eiland van Japan. Ook in andere delen van Japan hebben overstromingen grote schade aangericht.

Zes dagen nadat de wervelstorm kwam aanrazen uit de richting van het eiland Okinawa heeft het op verschillende plaatsen in Japan hevig geregend, hier en daar viel in zes dagen tijd tijds tussen de 1.000 en de 1.800 millimeter water.

In totaal hebben de regens op 2500 plaatsen aardverschuivingen veroorzaakt die meer dan 60 dijken en bruggen of geheel wegvaagden of onbruikbaar maakten. Meer dan 80 hectare vruchtbare landbouwgrond is, aldus de politie, weggespoeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Natuurrampen in Italië en Japan

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken