Bekijk het origineel

Sp aanse premier doet nieuwe voorstellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sp aanse premier doet nieuwe voorstellen

2 minuten leestijd

MADRID — De regering van premier Suarez heeft zaterdag een plan aangekondigd om de Spaanse grondwet te veranderen en zodoende de weg vrij te maken voor democratie.

Het belangrijkste voorstel bestaat uit het houden van parlementsverkiezingen voor volgend jaar juni. De personen, die bij deze verkiezingen als overwinnaar uit de bus komen, zullen dan verantwoordelijk zijn voor verdere grondwetswijzigingen.

In het plan wordt opgeroepen tot vervanging van het ultrarechtse, voornamelijk door Franco aangewezen, parlement door een twee kamers tellend parlement.

Het nieuwe parlement moet gaan bestaan uit een Congres van 350 gekozen leden en een Senaat van 204 leden, van wie er ten hoogste 40 door koning Juan Carlos kunnen worden aangewezen. Uit regeringsbronnen is vernomen dat alleen Communisten zich niet verkiesbaar mogen stellen.

Het plan moet eerst worden goedgekeurd door tenminste twee-derde van het huidige parlement voordat het, waarschijnlijk in december, in een nationaal referendum aan het Spaanse volk kan worden voorgelegd.

Door de Spaanse oppositie is beweerd dat de regering Suarez „de traditionele autocratische methodes" van het Franco-regime gebruikt door besluiten over de politieke toekomst van Spanje in handen te leggen van „dictatoriale instellingen". Ook zou de regering democratische groeperingen, die de meerderheid van het Spaanse volk vertegenwoordigen, negeren.

Catalonië

De Spaanse politie heeft zondag in de omgeving van Barcelona 20 personen aangehouden tijdens een massale bijeenkomst van Catalaanse nationalisten ter afsluiting van de „vrijheidsmars", die dit weekende werd gehouden.

Voor de mars en de bijeenkomst, die zijn georganiseerd ter ondersteuning van het streven naar autonomie voor Catalonië, was door de regering toestemming verleend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Sp aanse premier doet nieuwe voorstellen

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken