Bekijk het origineel

Bantoeleiders eisen politieke invloed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bantoeleiders eisen politieke invloed

Boycot onajhankelijkheidsceremonie Transkei

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Een zwarte leider heeft vrijdag premier John Vorster van Zuid-Afrika rechtstreeks gewaarschuwd dat de Afrikanen tot de conclusie zullen komen dat geweld hun enige alternatief is als zij geen politieke rechten krijgen.

Gatsja Boethelezi, politieke leider van de grootste stam, de Zoeloes, ontmoette Vorster met zeven andere thuislandstamleiders. De zwarten hadden om de bijeenkomst gevraagd teneinde de recente golf van rassenonrust in het land te bespreken. Minstens 376 personen zijn omgekomen bij tegen de regering gerichte uitbarstingen die midden juni begonnen, Vorster ontmoette de zwarte leiders in januari 1975 voor het laatst.

Boethelezi deelde de premier mee: ,,Als wij geen gemeenschappelijke basis kunnen vinden... zal ons volk denken dat geweld het enig overgebleven alternatief is voor de zwarte bevolking van Zuid-Afrika".

Hij stelde voor dat,,politieke gebruiken en instellingen zoals de westelijke vrije wereld die vaststelde, in Zuid-Afrika worden aanvaard". Boethelezi is de leider van ca. vijf miljoen Zoeloes.

Voor de ontmoeting met Vorster zeiden de zwarte leiders dat zij zouden eisen: • beëindiging van rassendiscriminatie, • gratis verplicht onderwijs voor zwarte kinderen (blanken hebben dat al) • opheffing van wetten die vrije beweging van zwarten van thuislanden naar steden onmogelijk maken, • erkenning dat zwarten in steden Zuidafrikaanse burgers zijn. (de regering maakte plannen om zwarten tot burgers van hun eigen thuislanden te maken). Blanken als minderheidsgroep zeggen het recht te hebben beslissingen te nemen voor de zwarte meerderheid .van het land en het recht die beslissingen op te leggen. Zij zijn niet geslaagd omdat zij het onmogelijke probeerden".

De enige thuislandleider die afwezig was, was Kaiser Matanzima van Transkei dat volgens het territoriale apartheidsplan van Vorster op 26 oktober onafhankelijk zal worden.

Transkei-boycot

Eerder deze week verklaarde Bantoeleiders Mopeli en Boethelezi alle officiële bijeenkomsten ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Transkei te zullen boycotten. Zij zetten hierdoor kracht bij aan hun verzet tegen het plan van Pretoria om zwarten burgers van hun eigen thuislanden te maken. Zij hebben Maanzima, leider van Transkei, getart een referendum te houden over de volledige onafhankelijkheid.

De Bantoeleiders verwachten dat zo'n referendum door het overgrote deel van de bevolking zou worden afgewezen. De inwoners van Transkei willen volgens de twee alleen een rol in de Zuidafrikaanse politiek spelen op multi-raciale bases. Boethelezi c.s. willen een volledige herziening van het Zuidafrikaanse staatsbestel. Geen thuislanden, maar vrij verkeer en vestiging voor de zwarten in geheel Zuid-Afrika onder een meerderheidsbewind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bantoeleiders eisen politieke invloed

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken