Bekijk het origineel

Eén huurregiem voor geheel Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eén huurregiem voor geheel Nederland

Wetsontwerpen ingediend

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Er zal voor geheel Nederland één algemeen geldend huurregiem komen, waarbij de huurprijs zoveel mogelijk zal worden afgestemd op de kwaliteit van het huis. De rechten en plichten van huurders en verhuurders zullen evenwichtig worden verdeeld.

Het percentage, waarmee de huur zal worden verhoogd, zal gelijke tred houden met de ontwikkelingen. Redelijke huuraanpassingen moeten zonder al te veel omslag tot stand komen. Voor het oplossen van huurprijsgeschillen zal een duidelijke en doelmatige procedure komen. Het burgerlijk Wetboek zal worden gewijzigd, opdat geschillen over de hoogte van de huurprijs kunnen worden opgelost, zonder dat de huur wordt opgezegd.

De aanvangshuur van nieuwe gesubsidieerde woningen en die van met subsidie verbeterde woningen zal door de minister worden vastgesteld. Deze huren zullen gedurende vijf achtereenvolgende jaren worden verhoogd met het trendmatige huurstijgingspercentage. Geschillen over redelijkheid van de huur zullen worden beoordeeld aan de hand van kwaliteitsnormen.

Dit zijn de belangrijkste punten van het vandaag bij de Tweede kamer ingediende Wetsontwerp op de huurprijzen van woonruimte, dat beoogt de regelingen aangaande de huurprijzen aan de maatschappelijke ontwikkeling aan te passen en de gehele huurwetgeving te moderniseren.

Huurcommissies

Daarnaast is het ontwerp van Wet op de huurcommissie ingediend, dat de instelling, taak, samenstelling en werkwijze regelt van de huurcommissies, die in de plaats komen van de thans bestaande huuradviescommissies.

Over de wijziging van het Burgerlijk Wetboek zal binnenkort een wetsontwerp bij de Tweede kamer worden ingediend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Eén huurregiem voor geheel Nederland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken