Bekijk het origineel

Libië toch aanwezig op Cairo-top

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libië toch aanwezig op Cairo-top

3 minuten leestijd

CAIRO — Op de Arabische Topconferentie die maandag in Cairo begon, is men het spoedig eens ge>vorden over het vredesplan voor Libanon, dat zes Arabische leiders een week tevoren in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riad hadden opgesteld.

Irak dat al eerder kritiek op het plan had laten horen, was het enige land dat weigerde de besluiten van de „tnihi-top" te onderschrijven.

De vorming van een Arabische Vredesmacht van 30.000 man die de rust in het door de langdurige burgeroorlog geteisterde Libanon moet herstellen, schijnt echter nog moeilijkheden op te leveren. Deze vredesmacht speelt een essentiële rol in het vredesplan van Riad.

Verrassing

Een verrassende ontwikkeling was de komst van een Libische delegatie, nadat de regering in Tripoli eerder had laten weten dat zij de topconferentie zou boycotten omdat zij deze bijeenkomst tijdverspilling achtte. De Libische afvaardiging werd geleid door majoor Abdel Al-Honi, een gewezen minister van Buitenlandse Zaken die beschouwd wordt als een politiek tegenstander van de Libische leider Moeammar Gaddafi. Majoor Abdel Al-Honi verblijft al sinds eind vorig jaar ab vrijwillige balling in Cairo.

De komst van een Libische delegatie zou, volgens waarnemers, het gevolg kunnen zijn van een kort bezoek dat de Palestijnse leider Jasser Arafat zondag aan Tripoli heeft gebracht.

Het hoofd van de Iraakse delegatie, de minister van Buitenlandse Zaken Saadoen Hamadi, deed een felle aanval op Syrië. Hij eiste dat dit land zijn troepen uit Libanon terugtrekt. Volgens hem was de regering in Damascus verantwoordelijk voor de crisis, terwijl zij ook door haar militaire ingrijpen de rechtstreeks bij het conflict betrokken partijen verhinderde tot een akkoord te komen.

Naar verluidt wees de topconferentie een voorstel van Arafat af om in de commissie die toezicht moet uitoefenen op de naleving van de besluiten van Riad, ook een vertegenwoordiger van de Arabische Liga op te nemen.. Volgens het vorige week aanvaarde vredesplan hebben in deze commissie Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië en Koeweit zitting. President Assad van Syrië zei niet voor de suggestie van Arafat te voelen. Zijn Soedanese collega, Nimeiry, onderschreef dit standpunt met het argument, dat genoemde vier staten al de Arabische Liga vertegenwoordigen.

Israël

In zijn korte openingstoespraak had president Anwar Sadat van Egypte gewaarschuwd voor het „Israëlische gevaar dat boven Zuid-Libanon hangt". Hij verzekerde dat de Arabieren met al hun krachten daaraan het hoofd zullen bieden.

In conferentiekringen verwacht men dat een derde deel van de vredesmacht of wellicht nog meer zal worden gevormd door Syrische militairen. Dit Syrische aandeel zal van bijzonder belang zijn voor het zuiden van Libanon, dat rechtse Libanezen willen „bevrijden" van Palestijnen. Deze Libanese troepen werken nauw samen met de Syrische militairen in hun strijd tegen de Imkse Mohammedaanse Libanezen en Palestijnen.

Volgens genoemde kringen hebben Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Noord-Jemen en de PLO ook militairen aangeboden voor de Vredesmacht. Egypte zou wel wapens maar geen militairen willen leveren.

Volgens politieke kringen in Jeruzalem heeft de Israëlische premier, Yitsjak Rabin, afwijzend gereageerd op een verzoek om met christenen in Zuid-Libanon te praten over Israëlische militaire steun aan hun strijd tegen de Mohammedaanse strijdkrachten. Rabin zou hebben laten weten dat Israël wel medische en andere bijstand wil verlenen, maar geen militairen over de grens wil sturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Libië toch aanwezig op Cairo-top

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 oktober 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken