Bekijk het origineel

Suikeroogst valt mee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Suikeroogst valt mee

2 minuten leestijd

' AMSTERDAM — Volgens de NV Centrale suiker-maatschappij (CSM) is het opvallend dat na de extreme droogr te in voorjaar én zomer, toen de verwachtingen op veel bedrijven niet hoog gespannen waren, de suikerbieten een zeer sterke groei te zien hebben gegeven.

De vele bedrijven die sterk onder de droogte leden, gaven nog wel een toeneming van het wortelgewicht te zien (met grote verschillen in de opbrengst per hectare per gebied), maar dit ging ten koste van het suikergehalte. ,,Een toch weer meevallende totale oogst geeft reden tot voldoening", zo schrijft de directie in ,,CSM informatie".

De campagne, die lang gaat duren, verloopt tot nu toe voorspoedig voor de CSM. Vanaf de eerste dag was er voldoende aanvoer van suikerbieten, zodat de vijf fabrieken volop hebben kunnen draaien.

De groei van de bieten is na het begin van de campagne (8 september) erg groot geweest, hetgeen ten koste ging van het suikergehalte. De eerste taxaties gaven een landelijke opbrengst te zien van ca. 43 ton per hectare, die nu is opgelopen tot ongeveer 47 ton per hectare. De CSM verwacht nu 2,6 min. ton bieten (eerdere raming 2,4 min. ton) te verwerken tegen 2,39 min. ton vorig jaar.

Het suikergehalte is fors gedaald zodat de hoeveelheid door de CSM te produceren suiker niet zoveel zal afwijken van eerdere ramingen, aldus CSM-informatie. Een woordvoerder zei desgevraagd een produktie van ca. 350.000 ton te verwachten (in 1975 maakte de CSM 334,600 ton suiker).

Landelijk wordt een suikerproduktie van ongeveer 875.000 ton verwacht, terwijl de jongste oogstraming voor de gehele EEG 9.563.000 ton suiker aangeeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Suikeroogst valt mee

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken