Bekijk het origineel

Italië staakt tegen versoberingsplannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Italië staakt tegen versoberingsplannen

Huisvrouwen mogen week geen vers vlees kopen

3 minuten leestijd

ROME — Woensdag hebben in Rome ongeveer een miljoen werknemers gestaakt uit protest tegen de harde versoberingsmaatregelen van de regering ter bestrijding van de economische crisis.

Scholen en banken waren gesloten en bussen reden 's ochtends niet. Er ^aren ook geen kranten en het personeel van openbare diensten bleef thuis. •

De staking, die in de fabrieken vier uur duurde maar op de meeste andere plaatsen de hele dag, was de jongste in een reeks regionale stakingen, die uitgeroepen waren door vakverenigingen onder communistische leiding.

Premier Giulio Andreotti van Italië heeft woensdag in het parlement het economisch beleid uiteengezet dat zijn christen-democratische minderheidsregering wil voeren om het land uit de economische crisis te helpen.

Leningen

Andreotti verklaarde dat Italië dringend behoefte heeft aan meer buitenlandse leningen en dat verder de belastingen in het binnenland sneller dienen binnen te komen.

De premier schatte het direkt nood-' zakelijke bedrag (afgezien van de buitenlandse leningen) op 2,4 miljard dollar. Dit geld zal moeten binnen komen door particuliere ondernemingen en hen die een zelfstandig beroep uitoefenen reeds aan te slaan voor hun verwachte inkomsten nog voor zij hun aanslagbiljetten hebben ingezonden

Zwak

Andreotti noemde de buitenlandse schuld die Italië reeds heeft — deze schuld is in drie jaar gestegen Van 7 naar 17 miljard dollar — het,,zwakste punt" van de economie. Hij voegde hier aan toe dat niettemin nog meer in het buitenland geleend zou moeten worden, maar noemde geen bedrag.

De premier heeft voor het debat in het parlement overleg gepleegd met de grote partijen, waaronder de communisten, over de versoberingsmaatregel die de regering nodig acht voor het economisch herstel.

Een aantal van deze maatregelen zijn reeds van kracht: prijsverhogingen van benzine, telefoontarieven en electriciteit.

De prijsverhogingen hebben de schatkist reeds 3,6 miljard dollar opgeleverd.

Geen vers vlees

Met ingang van het nieuwe jaar zal in de Italiaanse slagerijen in de eerste week. van elke maand geen vers vlees meer worden verkocht, zo heeft minister van landbouw Giovanni Marcora woensdag bekend gemaakt. De bedoeling is een bijdrage te leveren tot vermindering van het tekort op de handelsbalans.

In die eerste week zullen de slagers alleen maar bevroren vlees mogen verkopen. Daaronder is 40.000 tori dat Italië tegen gesubsidieerde prijzen koopt van de EG.

Gevoegd bij reducties in de invoer van gesubsidieerde boter en melkpoeder, betekent de maatregel een besparing van 120 miljard lire.

Het Italiaanse huis van afgevaardigden heeft woensdag de parlementaire onschendbaarheid ingetrokken van generaal Vito Miceli, voormalig chef van de geheime dienst die wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan een in 1970 mislukte ultra-rechtse staatsgreep. Met die maatregel heeft het parlement de weg geopend naar een proces tegen Miceli. De generaal zou als chef van de geheime dienst weet hebben gehad van de staatsgreep, uitgebroed door wijlen prins Junio Valerio Borghese, maar het complot niet ter kennis hebben gebracht van zijn superieuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Italië staakt tegen versoberingsplannen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken