Bekijk het origineel

ETNA Bred

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ETNA Bred

129 man moet weg

2 minuten leestijd

UTRECHT — De directie van ETNA BV in Breda, onderdeel van Internatio Muller, heeft de vakbonden opnieuw een reorganisatieplan voorgelegd. Ditmaal moeten volgens de directie 129 werknemers afvloeien. Eerder dit jaar werd de afdeling ijzergieterij van ETNA gesloten, waardoor werkgelegenheid voor 195 mensen verloren is gegaan.

Een woordvoerder van de industriebonden NVV en NKV heeft dit vrijdag meegedeeld. ETNA wil zich — nu de ijzergieterij is afgestoten — gaan richten op de produktie van kookapparatuur. Al eerder had de directie gezegd, dat dat ook gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid van de ongeveer 500 werknemers, die na de sluiting van de gieterij overbleven.

In vesteringsplan

Zij zou in dit verband een compleet investeringsplan voor de toekomst van het bedrijf op tafel leggen. De vakbonden zijn boos, omdat dat plan er niet is gekomen terwijl daarentegen nu al bij voorbaat wordt uitgegaan van ontslagen. Ook de unie BLHP is niet bereid om nu al met ETNA te praten over ontslagen.

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie over de sluiting van de gieterij verliepen uiterst moeizaam. Uiteindelijk kwam er in augustus een sociaal plan, waarmee de vakbonden niet van harte instemden. Het plan hield onder meer in, dat werknemers van 45 tot 57,5 jaar een verlengde opzegtermijn kregen. Dat is ook de reden, dat hoewel alle werknemers van de gieterij inmiddels ontslag is aangezegd, sommige van die afdeling nog bij ETNA werken.

In juni bracht het organisatiebureau Bakkenist, Spits en Co een rapport uit over de situatie bij ETNA. Met de bonden werd afgesproken, dat op basis van gegevens uit dat rapport een totaai-plan zou worden gemaakt door de directie, dat met de bonden bespreekbaar zou zijn. Met de vakorganisaties werd tevens afgesproken, dat slechts over afvloeien zou worden gesproken wanneer door ETNA onomstotelijk werd aangetoond, dat alternatieven niet voorhanden zijn. Zonder dat over een totaalplan is gesproken, heeft ETNA echter nu de nieuwe reeks afvloeiingen aangekondigd. De bonden hebben daar vrijdag verbitterd op gereageerd.

Ger van Os van de unie BLHP zei, verbaasd te zijn over het nieuwe reorganisatieplan. Het rapport van Bakkenist, Spits en co toont volgens hem aan, dat het bedrijf is verziekt. Volgens Van Os moet daarom worden gepraat over het beleid en niet over ontslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ETNA Bred

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken