Bekijk het origineel

Breznjew erkent eigen koers van Joegoslavië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Breznjew erkent eigen koers van Joegoslavië

Tito krijgt de vrije hand

3 minuten leestijd

BELGRADO — De Sowjet-Unie heeft woensdag beloofd het recht van Joegoslavië te respecteren een communistische koers te varen die afwijkt van de offlciële door het Kremlin voorgeschreven lijn.

De betogers namen pal' naast met de prikkeldraad beschermde bouwput deel aan een eucumenische gebedsdienst waarmee de acties werden ingeleid. Het protest tegen deze centrale, de vierde in Nedersaksen die vlakbij Hameln aan de We^er zou komen te liggen, is georganiseerd door de „biirgerinitiative" Weser-Bergland. Bij de bouwput was woensdag politie aanwezig, maar botsingen deden zich tot dusver niet voor.

Deze belangrijke concessie springt eruit in het gezamenlijke communiqué dat werd uitgegeven aan het slot van het driedaagse overleg tussen partijleider Leonid Breznjew en president Josip Broz Tito van Joegoslavië in Belgrado. „Dit document is van grote betekenis voor de verbetering van onze betrekkingen in het is het antwoord aan diegenen die allerlei speculaties maken over de Russisch-Joegoslavische relaties", verklaarde presiijent Tito in een toast die hij op zijn Russische gast uitbracht.

De Sowjet-erkenning van het recht van Joegoslavië zijn eigen communistische weg te gaan is een uitbreiding van de belofte die de Russen in 1955 deden en die niet verder ging dan dat zij de Joegoslavische onafhankelijkheid zouden eerbiedigen. De Sowjet-toezegging is een grote overwinning voor president Tito, die daar al jaren naar heeft gestreefd.

Het communiqué belooft „eerbiediging van de onafhankelijkheid en vrijheid van keuze van verschillende wegen voor socialistische ontwikkeling en kameraadschappelijke internationalistische vrijwillige samenwerking tussen de twee landen en partijen".

„Vrijwillig

Het gebruik van de zinsnede ,,kameraadschappelijke internationalistische vrijwillige samenwerking", en in het bijzonder de aanduiding ,,vrijwillige", betekent een afwijking van Breznjew's ,,proletarisch internationalisme" waarin hij erop stond dat het Kremlin in het communisme de toon diende aan te geven. Een eerste verwatering van dit dogma vertoonde zich reeds op de in juni van dit jaar in Oost-Berlijn gehouden conferentie van Europese communistische partijen. De partijen tekenden daar toen een document waarin het recht op de ontwikkeling van verschillende communistische stelsels werd erkend.

De 84-jarige Tito en Breznjew, 69, ondertekenden het communiqué in het witte paleis van de maarschalk aan de rand van Belgrado en verklaarden in het document dat zij „tenvoUe tevreden" waren over hun besprekingen.

Een Joegoslavische partijfunctionaris zei dat Tito en Breznjew niettemin van mening verschilden over een aantal kwesties en dat „men zich geen illusies maakt dat de verschillen in de politieke stelsels van hun landen verkleind zouden kunnen worden". Maar, zo verklaarde deze functionaris, deze verschillen kunnen geen obstakel zijn voor de ontwikkeling van de samenwerking „er zijn altijd verschillen", zei hij.

Washington

Zo waren Tito en Breznjew het niet eens geworden over de ontwapening, de internationale posities van beide landen en interne verschillen. De twee leiders hadden de verkiezing van Carter tot president van de Verenigde Staten wel even aangeroerd maar waren er verder niet gedetailleerd op ingegaan. Beide partijen drukten hun bereidheid uit het proces van ontspanning voort te zetten, „die niet mogelijk zou zijn zonder medewerking van de Verenigde Staten", aldus de woordvoerder. Hij zei verder dat niet gesproken was over Russische marinefaciliteiten aan de Joegoslavische Adratische-zeekust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Breznjew erkent eigen koers van Joegoslavië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 november 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken