Bekijk het origineel

Reuzen hasj-vangst in Zeeland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Reuzen hasj-vangst in Zeeland

Politie legt beslag op 4 ½ ton

3 minuten leestijd

MIDDELBURG — De rijkspolitie in Zeeland heeft zaterdagmorgen beslag kunnen leggen op een partij hasj van 4 1/2  ton. Dit gebeurde in een schuur van een boerderij bij Heinkenszand. De waarde wordt geschat op 9 miljoen gulden. Dit is de grootste partij hasj die ooit in Nederland in beslag is genomen. De hoofdfiguren, de 37-jarige S. F. uit Hulst en de 34-jarige A. P. uit Terneuzen zijn gearresteerd. Ook de eigenaar van de boerderij, de 31-jarige D. C. B. is in verzekerde bewaring gesteld.

De districtscommandant van de rijkspolitie in Zeeland, de heer W. Lanting, deelde zaterdagmiddag op een persconferentie een en ander mee. Vrijdag kreeg de rijkspolitie een tip dat de Panamese coaster „Latvia" met een partij Marokkaanse hasj op weg was naar Nederland of België. De coaster was ongeveer zeven dagen geleden uit Marokko vertrokken. Nadat het schip gelokaliseerd was, kwam vast te staan dat de lading niet voor België, maar voor Nederland bestemd was.

Het schip voer de Oosterschelde op en meerde vrijdagavond omstreeks 10 uur af in de z.g. „Flipjeshaven". Deze haven ligt westelijk van de werkhaven van de Oosterscheldedam. De lading hasj werd overgeladen op een vrachtauto die naar de bewuste boerderij nabij Heinkenszand reed. Daar werd de hasj, bestaande uit pakken van ± 30 kilo opgeslagen in een schuur. Hier sloeg de politie, tot grote verrassing van de smokkelaars toe. De 34-jarige A. P. en de eigenaar van de boerderij konden direct gearresteerd worden. De 37-jarige S. F. gelukte het, via een kapotgeslagen raam te ontsnappen, zij het op blote voeten.

Voor de eerste maal in Zeeland werd toen de hulp van een helikopter ingeroepen. Met behulp van zoeklichten vanuit de helikopter gelukte het, het spoor te volgen. S. F. werd daarna gearresteerd in zijn woning aan de Westsingel in Goes. De rijkspolitie stelde vast dat niet het zoeklicht van de helikopter de verblijfplaats van de smokkelaar had aangewezen.. Door de hasjzaak in Hellevoetsluis, vorig jaar, was de politie in het bezit gekomen van een contactadres van de 35-jarige P. R. uit Goes. Het spoor wees die richting uit zodat de politie met succes een inval deed. Ruim 50 man hebben aan de operatie deelgenomen. Naast medewerking van de Belgische politie heeft de rijkspolitie bijstand gehad van de Borselse politie. Ook de rijkspolitie van Dordrecht werd gewaarschuwd omdat de plaats van bestemming van de hasj niet helemaal duidelijk was.

Grootste vangst

De vangst was de grootste die ooit in Nederland is gedaan. In Griekenland werd onlangs een partij van 10 ton in beslag genomen. Deze 4 ½ ton hasj was vermoedelijk bestemd voor gebruik in Nederland. De boerderij stond bij de rijkspolitie niet onder verdenking. De vrouw en de dochter van D. C. B. waren gedeeltelijk op de hoogte van zijn activiteiten. Ook de arrestaties die bij de Belgische grens plaatsvonden hielden verband met deze zaak. Bij de grenspost Putte werden de Belgen J. E. uit Westende en F. de C. uit Antwerpen aangehouden. Deze worden verdacht van medeplichtigheid bij het transport. De bemanning van het schip (3 à 4 man) bevond zich zaterdagavond nog op vrije voeten. Dit schip behoorde aan een Panamese firma. De rijkspolitie wilde echter geen naam noemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Reuzen hasj-vangst in Zeeland

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 januari 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken