Bekijk het origineel

Soedan sluit zich weer aan bij Arabië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Soedan sluit zich weer aan bij Arabië

Rode Zee, Arabische binnenzee

3 minuten leestijd

KHARTOEM — Soedan heeft zich aangesloten bij het „Verenigde Politieke Commando" van Syrië en Egypte na een tweedaagse topconferentie in Khartoem, die door de presidenten van de drie landen werd bijgewoond.

De beslissing van Soedan, die door politieke waarnemers al verwacht werd, is maandag op de slotbijeenkomst van de conferentie aangekondigd. President Sadat van Egypte, president Assad van Syrië en de Soedanese president Jaafar el-Numeiri spraken daarbij de hoop uit dat deze nieuwe ontwikkeling zal leiden tot grotere Arabische eenheid.

Commando

Egypte en Syrië hebben het commando vorig jaar december opgericht om diplomatieke economische en militaire initiatieven te kunnen coördineren. De presidenten en andere vooraanstaande leiders van de twee landen zijn in het commando vertegenwoordigd.

De minister van Buitenlandse Zaken van Egypte, Ismail Fahmy, zei na het bericht dat de Arabische wereld meer stappen zal ondernemen om de eenheid te versterken.

Soedan, het grootste land op het Afrikaanse continent, houdt zich meestal afzijdig van de Arabische politiek omdat het in het zuiden een grote voornamelijk zwarte bevolking heeft. In 1971 heeft Soedan een aanbod om zich aan te sluiten bij een federatie van Egypte, Libië en Syrië geweigerd.

Maar geld van Arabische olie stroomt nu uit Saoedi-Arabië en Koeweit het land in en wordt gebruikt voor projecten waarmee grote gebieden grond tot bouwland worden ontgonnen. Als die projecten resultaten opleveren is Soedan in het jaar 2000 de belangrijkste voedselbron voor de Arabische wereld.

Libye

Maar Soedan vreest intussen een invasie van het buurland Ethiopië door aanhangers van de puriteinse, fanatische moslimse Mahdi-secte, die financiële steun van Libië krijgt. Zo is acht maanden geleden met Libisch geld een mislukte staatsgreep gepleegd tegen president Numeiri.

De 47-jarige Soedanese president maakt zich ook zorgen over de verslechterde betrekkingen met Ethiopië, waardoor hij betrokken dreigt te raken bij de ingewikkelde politieke toestanden in Noordoost-Afrika. In Noord-Ethiopië woeden twee afzonderlijke burgeroologen en zijn meer dan 100.000 vluchtelingen de grens met Soedan over gevlucht.

Beide landen hebben zelfs al hun ambassadeurs teruggeroepen en de Soedanese luchtvaartmaatschappij heeft zijn vluchten op Addis Abeba voorlopig gestaakt.

Vorige week heeft Numeiri zijn radio-station ter beschikking gesteld van de twee rebellerende groeperingen in Ethiopië, het Eritrese Bevrijdingsfront en de Onafhankelijke bewging van de provincie Tigre.

Een krant in Saoedi-Arabië heeft beweerd dat Ethiopië Israël een militaire basis aan de Rode Zee heeft beloofd. Ook daarover is door de drie presidenten gepraat teneinde een gezamenlijke strategie te bepalen om de veiligheid van de Rode Zee te garanderen.

Positief

Sadat en Assad hielden na hun terugkeer in Cairo een persconferentie. Laatstgenoemde zei hierop dat er „positieve aanwijzingen" zijn over een nieuwe Amerikaanse rol bij het bevorderen van een Arabisch-Israëlische vredesregeling. Maar Sadat voegde hier aan toe dat geen terugkeer zal plaatshebben naar de stapsgewijze benadering van de vorige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kissinger.

Onder de positieve aanwijzingen waarvan Assad gewag maakte, somde hij op president Carters besluit terug te komen van de levering van luchtdrukbommen aan Israël en tegenkanting tegen Israëlische oliewinning in de Golf van Suez. Assad zei dat de recente reis van Kissingers opvolger Vance naar het Midden-Oosten een ,,positieve indruk" had achtergelaten. „Hij kwam om zijn licht op te steken, maar ik ervoer tijdens mijn besprekingen met hem, dat hij redelijk en ernstig was", aldus de Syrische president.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Soedan sluit zich weer aan bij Arabië

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken