Bekijk het origineel

Kernwapenoverleg in Moskou mislukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kernwapenoverleg in Moskou mislukt

Carter: „Kans op sterke wapenwedloop"

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Cyrus Vance, heeft woensdag in Moskou bekendgemaakt dat de Russen de twee voorstellen van president Carter over de beperking van de strategische wapens verworpen hebben. De Russen, aldus Vance op een persconferentie, hebben ons verteld dat zij onze twee voorstellen hebben onderzocht maar dat zij geen van beide aanvaardbaar achten. „Zij hebben van hun kant niets nieuws voorgesteld".

President Jimmy Carter heeft woensdag verklaard dat hij gedwongen is een bespoediging van het Amerikaanse bewapeningsprogramma te overwegen als de Sovjet-Unie volgende maand niet „in goed vertrouwen" onderhandelt tijdens een nieuwe ronde van ontwapeningsbesprekingen.

Doorgaan

Nadat bekend was geworden dat de onderhandelingen in Moskou tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Cyrus Vance, en de Russische leiders waren mislukt, verklaarde Carter tegenover verslaggevers dat hij van plan was aan te blijven dringen op een waarvan de wapenarsenalen van beide supermogendheden aanzienlijk kunnen worden beperkt.

„Ik heb geen haast", zei de president in antwoord op een vraag. ,,Het is belangrijk genoeg om methodisch te werk te gaan". Over de nieuwe onderhandelingsronde die in mei tussen Vance en diens Russische ambtgenoot Andrej Gromyko begint, zei Carter echter: ,,Als wij na afloop van de besprekingen van volgende maand van mening zijn dat de Sovjets ons niet in goed vertrouwen tegemoet treden en dat een overeenkomst onwaarschijnlijk is, dan zou ik gedwongen zijn te overwegen of wij ons niet veel meer moeten vastleggen op de ontwikkeling van nieuwe wapens. Ik zou die beslissing echter niet willen nemen tot ik er van overtuigd ben dat de Sovjets niet in goed vertrouwen handelen. Ik hoop echter dat ze dat wel zullen doen".

Twee voorstellen

Vance die een persconferentie hield na zijn slotbespreking met Brezjnjev, zei dat de Sovjetrussische partijleider wel een tegenvoorstel had gedaan. „Maar dat vonden wij onaanvaardbaar, er stond niets nieuws in".

Maandag, tijdens de eerste gespreksronde in Moskou, had Vance de Russen twee voorstellen gedaan, en wel één tot het sluiten van een veelomvattend koppelakkoord dat een belangrijke inkrimping van het strategische wapenarsenaal inhield en één voor een beperkte overeenkomst in de geest van het in 1974 bereikte akkoord. Dit akkoord dat Brezjnjev en de toenmalige Amerikaanse president in Wladiwostok sloten, is nimmer geratificeerd en dus nooit van kracht geworden.

Cruise-raket

Vance zei dat Brezjnjev tegen hem gezegd had dat de Sovjet-Unie het veelomvattende voorstel tot beperking van de strategische bewapening verwierp omdat het geen billijk koppelakkoord inhield en bepaalde kwesties over toezicht op de bewapening buiten beschouwing hield. Het andere Amerikaanse voorstel konden de Russen niet aanvaarden omdat de Amerikaanse Cruise-raket er niet in was opgenomen.

De Amerikaanse afvaardiging, aldus Vance, heeft op haar beurt het voorstel verworpen van de Russen om het akkoord van Wladiwostok te ratificeren als daar de Cruise-raket in is opgenomen en vastgehouden wordt aan het overeengekomen plafond van 2.400 raketten en bommenwerpers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kernwapenoverleg in Moskou mislukt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken