Bekijk het origineel

Protest fruittelers tegen toenemende invoer appels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Protest fruittelers tegen toenemende invoer appels

4 minuten leestijd

ROTTERDAM Ongeveen tweehondel-d fruittelers hebben dinsdag de citrusveiling aan de Marconistraat in Rotterdam bezet. Zij protesteren tegen de toenemende invoer van appels uit landen op het zuidelijk halfrond. De telers moeten de Nederlandse appels hierdoor ver beneden kostprijs verkopen, zeggen zij, met als gevolg dat velen hun bedrijf hebben moeten opgeven.

Zij eisen van de Nederlandse overheid en de EEG dat de invoer van appels in de EEG dit jaar beperkt zal blijven tot 200.000 ton (veertig procent minder dan in 1974). De invoer moet gelijkmatig over het jaar verspreid worden en er moet volgens de telers een strengere controle komen op de naleving van de contingentering.

Zij wijzen erop dat Zuid-Afrika en Chili vorig jaar kans hebben gezien de „veel te ruim gestelde" invoerbeperking te overschrijden. De fruittelers eisen dat dergelijke afspraken ieder jaar opnieuw gemaakt worden.

Ontruimd

Op verzoek van de directie van de veiling heeft de poUtie het gebouw ontruimd. Ongeveer veertig fruittelers moesten door de politie naar buiten worden gedragen. Volgens de politie is de actie verder ordelijk verlopen. Vier demonstranten hebben daarna iii een gesprek met de veiling-directie hun standpunten uiteengezet.

Vervolgens trokken de telers naar het centrum van Rotterdam, waar zij aan het publiek appels uitdeelden. De fruittelers zetten daarna hun protest voort bij het Produktschap voor groenten en fruit in Den Haag.

Minder schade

De invoer m de EEG en in Nederland van appelen van het zuidelijk halfrond lijkt dit jaar tot nii toe minder schade te berokkenen aan de Nederlandse fruittelers dan vorig jaar. Twee functionarissen van het Produktschap, secretaris drs. M. van 't Riet en de heer F. J. G. M. Aghina, hoofd van de afdeling import, hebben getracht dit duidelijk te maken aan een kleine delegatie uit het gezelschap van de fruittelers. Vorig jaar is er namelijk, ten nadele van het marktevenwicht, een, voorraad van die buitenlandse appelen ontstaan, terwijl er nu een heel vlotte doorstroming is. Vorig jaar maakte de EEG met de exporteurslanden van het zuidelijk halfrond de afspraak, dat deze tezamen niet meer dan 365.000 ton naar de Gemeenschap zouden sturen. Toen Chili meer dan het toegewezen aandeel daarin bleek te sturen deed de EEG, mede op Nederlands verzoek, de deur voor Chili op slot.

Beter
Dit jaar kreeg Chili van de Europese Commissie de mededeling dat het tussen de 30.000 en 35.000 ton naar dè Gemeenschap mag verschepen. Het heeft er tot nu toe 25.000 in Rotterdam binnengebracht en een kleine hoeveelheid in Hamburg.

De heer Aghina had de indruk dat Chili zich öit jaar beter aan zijn quotum houdt dan vorig jaar.

Schaduwen

De fruittelers kregen de verzekering dat de EEG, dit jaar een systeem heeft opgezet om de appelinvoer sterk te „schaduwen" en dat het Produktschap zijn best doet om ook de laatste appel die Nederland binnenkomt te vinden.

Tijdens het gesprek kwam van het ministerie van Landbouw de mededeling binnen, dat dit ministerie vrijdag aanstaande in de vergadering van het Comité van beheer in Brussel de kwestie van de appelinvoer zal aansnijden.

Geen vergunningen

De fruittelers, die ten onrechte veronderstelden dat de appelinvoer in de EEG op vergunningen gaat, hoorden dat zo'n vergimningenstelsel er alleen in 1970 is geweest. Voor de oogstjaren 1973/'74 en 1975/'76 zijn a&praken gemaakt, die inhielden dat de exportlanden 15 procent ininder zouden sturen dan gemiddeld in de voorgaande tien jaren. Voor het nu lopende oogstjaar 1976/'77 zijn geen afspraken meer gemaakt, maar heeft de EEG de exportlanden laten weten dat ze samen tussen de 283.000 en 301.000 ton naar de Gemeenschap mogen exporteren, tegen 365.000 vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Protest fruittelers tegen toenemende invoer appels

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken