Bekijk het origineel

Kort nieuws uit de zakenwereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kort nieuws uit de zakenwereld

4 minuten leestijd

HBG verwacht op niet al te lange termijn een order in SaoediArabië te kunnen binnenhalen met . een waarde van tussen de half en de een miljard gulden aldus de president van de raad van bestuur, ir.M.Bijl, in een toelichting op het jaarverslag.

Deze order zal dan worden uitgevoerd in combinatie met een buitenlandse partner en zal een looptijd van vier tot vijf jaar hebben.

Ennia

Het verzekeringsconcern Ennia gaat een herverzekeringmaatschappij in de Verenigde Staten oprichten.

Ennia heeft sinds twee jaar een liaison-kantoor in New York. De door de staf van dit kantoor gemaakte studies zijn voor Ennia aanleiding tot de oprichting van een herverzekeringmaatschappij over te gaan, zo heeft de raad van bestuur medegedeeld.

Het kapitaal van de nieuwe maatschappij zal 10 min dollar bedragfen. Het is de bedoeling van Ennia nog voor het einde van dit jaar te beginnen met de herverzekeringsactiviteiten, die in het bijzonder gericht zullen zijn op de Amerikaanse markt.

KNSM

KNSM Group NV stelt voor het dividend over 1976 te bepalen op ƒ9 per aandeel van ƒ100 (v.j. ƒ15). Het exploitatieresultaat is gedaald van ƒ 32,7 min tot ƒ 18,5 min, het bedrijfsresultaat van ƒ24,8 min tot ƒ11,2 min en de nettowinst van ƒ18,3 min tot ƒ8,6 min, aldus de maatschappij. De achteruitgang in de resultaten heeft zich met name voorgedaan in de transatlantische divisie, de overige bedrijfssectoren boden onvoldoende compensatie. Jaarvergadering 27 mei.

Narwijk Kooy

Op 21 april is plotseling overleden ir. R. van Narwijk Kooy, lid van de raad van bestuur van Heinèken NV. De heer Van Narwijk, afkomstig van de Amstel-tak van het concern, was 52 jaar oud. Hij laat een vrouw en drie kinderen na. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden.

ABN-lening

Op de 8,75 pet, 20-jarige obligatielening van de ABN, waarop vrijdag de inschrijving openstond, is voor een dusdanig bedrag ingeschreven, dat de toewijzing zeer gering zal zijn, aldus de ABN.

De lening is ƒ 100 groot uitgegeven tegen 101 pet. en werd

Bank of England

De Bankof England heeft vrijdag haar minimumrente verlaagd van negen tot 8,75 procent.

Mees en Hope

De uitgifte van 7,75 procent vijfjarige Eurogulden-notes door Bank Mees en Hope NV tegen 100 procent is vrijdag, de eerste dag waarop de inschrijving openstond, voltekend voor het maximum bedrag van ƒ 75 miljoen. De inschrijving is daarop gesloten, aldus het plaatsingssyndicaat.

Van der Glessen

Ondanks zeer scherpe buitenlandse concurrentie heeft Van der Giessen's Werktuigenfabriek de grootste opdracht in haar bestaan verworven, zo heeft de directie medegedeeld.

Het betreft de levering van acht dubbelkranen met elk 50 ton hefvermogen en 164 lieren voor vier vrachtschepen van de Nederlandse Scheepvaart Unie, die bij de werf Van der Giessen-de Noord zullen worden gebouwd.

Delimij

Deli-maatschappij heeft vorig jaar een nettowinst behaald van ƒ13,3 min tegen ƒ17,21 tot ƒ 19,44, zo blijkt uit de definitieve jaarcijfers van de maatschappij.

Eerder is bekendgemaakt dat het dividend zal worden verhoogd van ƒ 9 tot ƒ 9,80 per aandeel van ƒ 75. Jaarvergadering op 27 mei.

Palembang

De winst over 1976 van Industriële Maatschappij Palembang, eigenaresse van de Scheepswerf en Machinefabriek „Maasbracht", laat een dividendvoorstel toe van 7 pet. nadat over 1975 het dividend werd gepasseerd, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Over 1974 werd 12 pet uitgekeerd.

De gang van zaken in 1977 wordt tot dusverre gekenmerkt door matige opdrachten.

Hal

Bij Holland Amerika Lijn Holding NV heeft 1976 zich gekenmerkt door een voortzetting van de opgaande lijn in de resultaten. De nettowinst, exclusief boekwinsten, bedroeg ƒ 8,0 min tegen een verlies van ƒ 3,4 min in 1975, zo heeft de raad van bestuur medegedeeld. In 1976 werd een boekwinst behaald van ƒ 26 mhi (1975: nihil) op de verkoop van de belangen in Smit Lloyd BV, Smit Internationale en Radio Holland BV.

Voorgesteld wordt over 1976 een dividend uit te keren van ƒ 8 per aandeel van ƒ 100. Op de bewijzen van deelgerechtigheid zal dan ƒ 72,88 per bewijs worden gedeclareerd.

Hagemeyer

Hagemeyer NV (internationale handel en industrie) heeft over 1976 een winst behaald van ruim ƒ 17,5 min tegen een winst van bijna ƒ 10,2 min in 19175.

Gezien de goede verwachtingen voor 1977 wordt voorgesteld een dividend in contanten uit te keren van ƒ 6 (30 pet) per aandeel van ƒ 20 en bovendien ƒ 1 (5 pet) in aandelen uit de belastingvrije agioreserve, aldus het bedrijf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kort nieuws uit de zakenwereld

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 april 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken