Bekijk het origineel

Leiden krijgt een unieke „ogenbank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leiden krijgt een unieke „ogenbank

Voor transplantatie van hoornvlies

3 minuten leestijd

LEIDEN — Waarschijnlijk zal er nog dit jaar of begin volgend jaar in Leiden een ogenbank worden opgericht. Deze ogenbank is bedoeld om hoornvliestransplantaties doeltreffender te organiseren. Het gaat er met vooral om voor patiënten die voor een hoornvliestransplantie in aanmerking komen, tijdig een geschikt hoornvlies te vinden. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een donorsysteem.

Net als bij de stichting Eurotransplant (niertransplantaties), die eveneens in Leiden is gevestigd, worden de gegevens over ogen van overleden donoren en over patiënten opgeslagen in een computer. Hierdoor kan razendsnel worden nagegaan of er voor een bepaalde patiënt een hoornvlies beschikbaar is. De bedoeling is dat uiteindelijk alle oogartsen in het gehele land in principe van de ogenbank gebruik zullen maken.

Willekeurig

De ogenbank zal worden ondergebracht bij de stichting Eurotransplant op het terrein van het academisch ziekenhuis in Leiden. Op initiatief van de directeur van deze stichting, drs. B. Cohen, en de Leidse oogarts, dr. C. C. Kok van Alphen, is er eind maart een eerste oriënterende bespreking geweest met diverse oogartsen uit het hele land.

Een belangrijke reden om tot de oprichting van een oogbank over te gaan is dat veel oogartsen nu min of meer willekeurig het geschikte hoomvlies bij de geschikte patiënt moesten zoeken voor de transplantatie van (het venstertje van het) hoornvlies. Dr. Kok van Alphen: ,,Ze moesten het tot nu toe maar zelf zo'n beetje zien te regelen. En ik moet zeggen: het is wel mogelijk om donoren te krijgen, maar dan moet je wel goede relaties hebben".

De hoornvliestransplantaties worden uitgevoerd bij mensen bij wie een van beide ogen volledig onbruikbaar is geworden als gevolg van een of andere ziekte of een ongeval.. Om het goede hoornvlies bij de goede patiënt te krijgen, moet er eerst een weefseltypering worden gemaakt. Dit om te voorkomen dat het hoornvlies door het lichaam van de patiënt wordt afgestoten. Als het weefsel van de donor overeenkomst met dat van de patiënt, kan tot de hoomvliestransplantatie worden overgegaan. Tot nu toe zijn er in Leiden door middel van dit donorsysteem via Eurotransplant — ingewijden noemen dit „matching" — zeventien transplantaties tot stand gekomen. Jaarlijks worden hier zo'n honderd transplantaties uitgevoerd.

Invriezen

Overigens wordt er ook naar gestreefd betere conserveringsmethoden te creëren om het hoornvlies van donor langduriger te kunnn bewaren. De meest verstrekkende methode is die van het invriezen in stikstof tot een temperatuur van 70 tot 90 graden onder nul. Maar volgens dr. Kok van Alphen zijn daar nog geen bevredigende resultaten mee geboekt. Een andere methode is het bewaren van het hoornvlies in een speciale wéefselkweekvloeistof, waardoor het hoomvlies driemaal vierentwintig uur goed blijft. Los van deze conserveringsmethode meent drs. Cohen dat er wat de ogenbank betreft in de eerste plaats een organisatie moet worden opgebouwd die vergelijkbaar is met die van Eurotransplant. „Want als er een donor is overleden, dan heb je nog maar een paar uur om de ogen van die donor te gebruiken. Dat vereist een goede organisatie".,

Volgens drs. Cohen is het de bedoeling te zijner tijd een algeheel codicilmodel in te voeren waarop men verklaart dat men na zijn of haar dood bepaalde organen ter beschikking stelt, dat zowel voor de nieren als voor de ogen bestemd is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Leiden krijgt een unieke „ogenbank

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken