Bekijk het origineel

De stamhoofden betalen de tol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De stamhoofden betalen de tol

3 minuten leestijd

De zich nu al vijf jaar voortslepende guerrilla-oorlog In Rhodesië is een kritieke fase ingetreden. Men houdt rekening met een grootscheeps offensief vanuit de buurlanden Mozambique, Botswana en Zambia.

Mozambique is altijd belangrijkste basis voor de overrompelingsaanvallen geweest. Daar kan wel eens verandering in komen. De Rhodesische inlichtingendienst schat dat minstens 1000 guerrillastrijders zich opmaken om vanuit Zambia de Zambezi-rivler over te steken om zodoende een tweede front te vormen. Om het Smith nog wat moeilijker te maken worden vanuit Botswana steeds meer'aanvallen uitgevoerd op spoorlijnen en boerderijen van blanken. President Seretse Khama van Botswana is niet bij machte de activiteiten van de terroristen in zijn land tegen te gaan. Botswana heeft geen leger en beschikt slechts over een semi-mUitaire politie divisie die bovendien slecht bewapend is. Men is zodoende totaal niet in staat de bewegingen van de zogenaamde bevrijdingsstrijders te controleren.

Ondanks de grote overmacht is het moreel onder de blanke en zwarte Rhodesische veiligheidstroepen bijzonder hoog. De strijdkrachten, aangevoerd door luitenant-generaal Peter Walls die in Maleisië grote ervaring heeft opgedaan met de bestrijding van terroristen, hebben steeds kans gezien onder de tegenstanders tien maal zoveel slachtoffers te maken dan aan de eigen gelederen werden veroorzaakt. Algemeen is de verwachting dat het einde van het regenseizoen de veiligheidstroepen veel voordeel zal opleveren.

De laatste vier maanden zijn de terroristen begunstigd door de hevige regenval. Ongehinderd slaagde een groot aantal strijders er in Rhodesië binnen te dringen. Men schat dat er in Rhodesië thans 4000 bevrijdingsstrijders zijn.

De Rhodesische troepen verwachten in het droge seizoen de guerrilla's zeare slagen te kunnen toebrengen door aanvoerlijnen door te snijden en voedselbases te vernietigen. De Rhodesische ofilcieren calculeren daarbij in dat de guerrillastrijders slecht getraind zijn en dat ze hun communistische wapens slecht kunnen gebruiken.

De komende zes maanden zullen een escalatie in de oorlog te zien geven. De regeringstroepen zullen, naar verwoehting, echter tegen nieuwe aanvallen bestand zijn,

In deze escalatie zijn het vooral de stamhoofden van de verschillende Afrikaanse stammen die de tol betalen, in het bijzonder de Shona's, die, tengevolge van een uitstervingsproces vooral bestaan uit mannen van middelbare en oudere leeftijd. Week na week moeten de communiqués die het hoofdkwartier van de veiligheidstroepen verstrekken er melding van maken dat er onder hen weer slachtoffers gevallen zijn.

In de officiële bekendmaüngen vinden we niets terug van de moeilijke positie waarin chefs en stamhoofden zich bevinden.

In de visie van de terroristen vertegenwoordigen de stamhoofden op het platteland van Rhodesië de regering en tot op zekere hoogte is dit juist. Daarom moeten de stamhoofden verdwijnen. Met de kracht van het geweer, door geweld en door intimidatie worden ze van hun macht beroofd. Nu de guerrilla toeneemt geraken de stamhoofden daarbij tussen de partijen.

De veiligheidsgroepen verwachten van hen informatie over de bewegingen van de guerrilla's, maar de terroristen verwachten ondersteuning, kleding en voedsel van de stammen, waarover de stamhoofden regeren. Wanneer dit laatste niet gebeurt en als de terroristen weten dat de stamhoofden de veiligheidstroepen helpen is een brutale moord de beloning.

In het afgelopen jaar zijn stamhoofden in het openbaar ter dood veroordeeld als een afschrikwekkend voorbeeld om niet langer het Rhodesische leger te helpen. Daarbij komt dat de lei- , ders van de verschillende groeperingen in Rhodesië zoals Robert Moegabe en Abel Moezerewa in.de toekomstige politieke situatie voor hen geen plaats zien.

Daarom vormt de positie van het stamhoofd die zichzelf niet ziet als een werktuig van de regering het aambeeld waarop van beide zijden de slagen terecht komen — een van de bittere aspecten van deze grimmige, reeds vijf jaar durende oorlog.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

De stamhoofden betalen de tol

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 mei 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken