Bekijk het origineel

Communisten nog niet in regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Communisten nog niet in regering

Andreotti na bezoek aan Carter:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Italiaanse premier Andreotti heeft woensdag zijn tweedaags bezoek aan de Amerikaanse president Carter afgesloten. Bij zijn afscheid sprak de Italiaanse regeringsleider het vertrouwen uit dat de communistische partij in zijn land uitgesloten blijft van regeringsverantwoordelijkheid.

Andreotti heeft Carter tijdens zijn verblijf in Washington ingelicht over de nieuwê^taliaanse politieke situatie, waarin tevens ruimte werd geschapen voor communistische inbreng bij het te voeren beleid.

De ontmoeting met Andreotti heeft volgens Carter de meningsverschillen die hij in het verleden wel eens met de Italiaanse regeringsleider heeft gehad, iSit de weg geruimd. Carter zei tevens bijzonder verheugd te zijn over de grote vooruitgang die Andreotti gedurende de afgelopen maanden in zijn land heeft bewerkstelligd.

Boot afhouden

Andreotti zei tijdens een persconferentie in het „Blair House" dat sinds zijn christen-democratische partij een jaar geleden een geringe overwinning op de communisten behaalde, er geen essentiële veranderingen in de politieke constellatie van Italië zijn opgetreden.

De communisten hadden volgens Andreotti weliswaar meegewerkt aan de wetgeving die nodig was om Italiës meest dringende problemen aan te pakken, maar dat betekende nog niet dat zij daarmee uiteindelijk regeringsverantwoordelijkheid zouden krijgen.

Vertrouwen

De Italiaanse premier Andreotti omschreef zijn houding tegenover de communistische partij als „zeer voorzichtig, maar totaal niet wantrouwend". De hartelijkheid waarmee de Amerikaanse president Andreotti in Washington heeft ontvangen wordt' hier gezien als een blijk van het Amerikaanse vertrouwen in het huidige beleid van de Italiaanse premier.

In een verklaring van het Witte Huis na afloop van de ontmoeting tussen beide regeringsleiders werd het economisch programma van Andreotti beschreven als een beleid dat Italië dichter bij een stabiele economie heeft gebracht, met een verminderd inflatiecijfer en een betere betalingsbalans.

De verklaring vervolgde dat beide leiders waren overeengekomen dat Italië de richtlijnen, opgesteld door het internationale monetaire fonds bij de goedkeuring van een lening van 560 ' miljoen dollar zou blijven volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Communisten nog niet in regering

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juli 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken