Bekijk het origineel

Bankdirecteur door kennis vermoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bankdirecteur door kennis vermoord

Susane „laat zich even zien"

3 minuten leestijd

FRANKFORT — Jürgen Ponto, de 53-jarige directeur van de Dresdner Bank, een van de grootste in West-Duitsland, is zaterdag in Oberursel, bij Frankfort, het slachtoffer geworden van een aanslag.

ponto werd neergeschoten door een vrouw, die zijn woning was binnengedrongen. De politie identificeerde de daderes later als Susanne Albrecht, een 27-jarige studente uit Hamburg. Na de aanslag vluchtte zij met een andere vrouw en een man in een auto. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis in Frankfort overgebracht, waar hij korte tijd na aankomst overleed.

Suzanne Albrecht had enkele dagen tevoren een afspraak met Ponto gemaakt. Haar familie en die van Ponto waren kennissen. De chauffeur van de bankdirecteur liet haar binnen toen zij zei dat ze werd verwacht. Zij loste vervolgens enkele schoten op Ponto, die op dat moment een telefoongesprek voerde.

Omtrent de beweegredenen van de vrouw kon de politie nog niets met zekerheid zeggen. Zij stond bekend als sympathiserend met terroristische groeperingen.

Een dag na deze moord zei dat VVestduitse hoogste officier van justitie, Kurt Rebmann, zondag dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Susanne Albrecht, Silke Maier-Witt (27), Angelika Speitel (25), Sigrid Sternebeck (28) en de twee begeleiders van dé vrouw.

Uit het onderzoek is gebleken dat Ponto met schoten uit twee verschillende wapens is vermoord.

Voorbereiding

De daders hebben hem waarschijnlijk willen ontvoeren en hebben dat plan al langer geleden beraamd. Susanne Albrecht zou al begin juli aan de dochter van de bankier gevraagd hebben hoe de beveiligingsmaatregelen voor de villa van Ponto waren.

Zij zou volgens de politie al jaren lang nauwe betrekkingen hebben met de anarchisten die in 1975 een aanslag pleegden op de Westduitse ambassade in Stockholm. Karl-Heinz Dellwo, medeplichtig aan die aanslag en zojuist wegens moord en vrijheidsberoving tot levenslang veroordeeld, had in 1973 samen met Albrecht en andere jongelui een slooppand in Frankfort bezet.

In hetzelfde jaar zou Susanne Albrecht, op 11 november, aan de grenspost Bentheim naar Nederland zijn aangehouden toen zij vijf handgranaten, springstof en wapens bij zich had. Op 7 november van dat jaar zou zij de terroriste Ilse Stachowiak haar paspoort hebben gegeven voor een bezoek aan Beiroet.

Croissant

Evenals twee andere anarchisten die voor de moord gezocht worden zou zij tijdelijk gewerkt hebben op het kantoor van de Baader-Meinhof-advocaat Klaus Croissant, die onlangs naar Frankrijk is,,gevlucht".

Ponto, wiens bank een van de grootste acht van Europa is, maakte deel uit van de kleine kring raadgevers van bondskanselier Helmut Schmidt.

„Laten zien"

Susanne Albrecht was een goede bekende van de bankier want de families Ponto en Albrecht waren bevriend. Daarom liet de huisbewaarder haar samen met een ongeveer 25-jarige vrouw en een 30 jarige man argeloos toe tot de villa, die door hoge muren is omringd, nadat zij zich aan de poort met de woorden „Ik wilde me weer eens laten zien" had gemeld.

Na een gesprek in de werkkamer kwam het in de hal tot een gevecht, waarschijnlijk om Ponto te ontvoeren. Toen dat niet lukte vielen er volgens Rebmann enkele schoten.

Rebmann, wiens voorganger Siegfried Buback zelf onlangs werd vermoord, trok parallellen met deze daad en de moord op de Berlijnse rechter Günter von Drenkmann. Bij deze laatste hadden de moordenaars eveneens met bloemen in. de hand aangebeld.

Beloning

Namens de justitie is zondagavond gezegd dat twee auto's waarmee de moordenaars zouden zijn ontkomen, zijn gevonden, maar niet waar.

Minister van binnenlandse zaken Maihofer heeft bekendgemaakt dat een beloning van 100.000 mark zal worden betaald aan hen wier inlichtingen kunnen leiden tot de aanhouding der moordenaars.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bankdirecteur door kennis vermoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken