Bekijk het origineel

Voedingsmiddelen de grootste boosdoeners

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voedingsmiddelen de grootste boosdoeners

Prijsstijging consumptiegoederen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De prijsstijging van voedingsmiddelen was van maart op april de belangrijkste factor in de stijging van het indexcijfer van producentenprijzen,van consumptiegoederen in (die periode. Het Centraal bureau voor de statistiek heeft dit berekend.

• Het CBS is uitgegaan van goederen die afkomstig zijn van de Nederlandse industrie en afgezet werden op de binïtSifóndse markt. 'Van maart op april steeg het index^jïêr'inet 0,9 procent, van 151,8 naar 163,f punten. De prijs'stijging van de koffie droeg voor 66 procent bij aan de algemene stijging, aldus het CBS.

De prijzen van kaas, melk en melkprodukten, margarine, spijsvetten en .«ïpijsoliën liepen ook op. Daar stond tegenover een daling van aardappelprodukten.

Met 0,8%

Het prijsindexcijfer voor de in het binnenland vervaardigde investeringsgoederen liep van maart op april 1977 op mèt'0,3 pet., van 15.5,6 naar 156,1. Het verloop van beide prijsindexcijfers leidde tot een stijging van 0,8 pet. van het totale indexcijfer voor de consumptie- en investeringsgoederen (finale produktcn), van 152.4 naar 153,6. De prijsbeweging van de consumptiegoederen droeg voor 94 pet. en die van de investeringsgoederen voor 6 pet. bij in de stijging van dit totaalindexcijfer. Het Centraal bureau voor de statistiek heeft ook prijsindexcijfers gepuBlieeerd van de ingekochte grondstofféii, halffabrikaten en hulpstoffen. Het totaalindexcijfer daalde van maart op april 1977 met 0,2 pet. van 180,7 naar 180,3.

Het indexcijfer van de invoerprijzen van hét ingevoerde deel van deze grondstoffen, halffa'brikaten en hulpstoffen steeg met 0,4 pet., nl: van 200,5 naaj* 201,4. De belangrijkste prijsverandcringen dedem zich voor bij de grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie.

Invoerprijzen

Hier liepen de prijzen op van o.a. thee, tarwe, veekoeken en soyabonen. De invoerprijzen van ongebrande koffie vertoonden, na een onafgebroken stijging sinds juli 1976 thans een daling.

De prijzen van cacaobonen daalden eveneens. Bij de niet-voedingsmiddelen werden prijsstijgingen genoteerd voor ruwe tabak en prijsdalingen bij ruwe aardolie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Voedingsmiddelen de grootste boosdoeners

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken