Bekijk het origineel

Cyprus kiest president en aartsbisschop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Cyprus kiest president en aartsbisschop

Hevige verkiezingsstrijd

2 minuten leestijd

NIKOSIA — In het Griekse deel van Cyprus is sinds de dood van aartsbisschop Makarios III een dubbele verkiezingsstrijd aan de gang: de Cyprioten moeten een aartsbisschop, maar ook een president kiezen. Makarios was sinds 1950 aartsbisschop van de orthodoxe kerk van Cyprus en sinds 1960 president van het eiland.

Verkiezingen voor beide ambten worden nu gescheiden gehouden. In beide gevallen is de gehele bevolking stemgerechtigd. De half miljoen gelovigen van het aartsbisdom Cyprus kiezen zelf hun aartsbisschop. Dit in tegenstelling tot de patriarchaten van Constantinopel, Alexandria, Jeruzalem en de orthodoxie in Griekenland, waar de aartsbisschop door de bisschoppen wordt gekozen. In de orthodoxe kerken van Moskou en Antiochië wordt de aartsbisschop door een kiesvergadering gekozen. Kandidaten voor het ambt van aartsbisschop van Cyprus zijn de vijf bisschoppen van het eiland in de steden Paphos, Lamaka, Limassol, Kyreneia en Morphou en de hulpbisschop van het aartsbisdom Nikosia, Barnabas.

Tot 1 oktober wordt de verkiezingsstrijd hevig lütgevochten in de parochies, religieuze verenigingen en in de invloedrijke orthodoxe kloosters. De strijd wordt ook door de politici met spanning gade geslagen. De nieuwe aartsbisschop zal niet zoals Makarios ook staatshoofd zijn, maar slechts aartsbisschop van „Nea Justitiana en geheel-Cyprus". Toch blijft hij evenals zijn voorgangers sinds de late middeleeuwen als „ethnarch" (volksleider) van de Grieks-orthodoxe gemeenschap van Cyprus een centrale figuur in het openbare leven. De nieuwe president van Cyprus zal slechts met de steun van de aartsbisschop voorspoedig ktunen regeren.

De tegenstanders van Makarios hebben door deze scheiding van ambten hun zin gekregen. Zij hadden lange tijd kritiek op de „dubbelrol" van Makarios in het kerkelijk en wereldlijk leven. Enkele jaren geleden kwamen de drie metropolieten in opstand tegen de aartsbisschop en wilden hem in de lekenstand terugzetten wegens „caesaropapisme" (vermengen van geestelijke en wereldlijke functies). Makarios wist de opstand te onderdrukken. De leider, metropoliet Gennadios van Paphos, werd naar Athene verbannen. Zijn beweging heeft zich nu in de verkiezingsstrijd geworpen als een soort Vrije Kerk en wil, dat Gennadios de nieuwe aartsbisschop van Cyprus wordt.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Cyprus kiest president en aartsbisschop

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken