Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Geen historische tuin voor Het Loo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen historische tuin voor Het Loo

Plan van PvdA en VVD-kamerfracties:

4 minuten leestijd

DEN HA*G — De Tweede-Kamerfracties van PvdA en

nir
VVD hebben woensdag een verbond gesloten voor wat betreft de restauratie van de tuin van het voormalige paleis Het Loo te Apeldoorn, thans het Rijksmuseum Het Loo. De regering meent, dat de tuin opnieuw aangelegd moet worden, en wel in zeventiende^eeuwse stijl, als barok-tuin (geometrische tuin) waarmee een bedrag van ruim 5 miljoen gemoeid is.

PvdA en VVD willen evenwel gedaan zien te krijgen dat de tuin een landschapstuin wordt, hetgeen slechts ruim ƒ 1 miljoen zal kosten. Voor de gedachte van socialisten en liberalen voelen D'66, SGP en GPV. Het overgrote deel van de CDA-fractie staat achter de regering, zo is woensdag gebleken tijdens het Tweede-Kamerdebat over het regeringsvoomemen.

Berusting

PvdA en VVD dienden een motie in om te proberen de kamermeerderheid mee te krijgen. Over deze motie wordt gestemd. Het was niet voor het eerst, dat de Tweede Kamer met de regering, vertegenwoordigd door de ministers Van Doorn van CRM en Gniijters van Volkshuisvesting, van gedachten wisselde over de restauratie van Het Loo, zowel gebouw als tuin. De regering liet reeds lang geleden weten dat zij er de voorkeur aan gaf om gebouw en tuin terug te brengen in de 17deeeuwse staat, omdat dit cultuur-historisch verantwoord zou zijn. In de zomer van vorig jaar verzette de Kamer zich tegen de denkbeelden van de regering. In een motie sprak de Tweede Kamer met meerderheid van stemmen uit, dat het voormalige paleis niet van de pleisterlaag zou mogen worden ontdaan en dat bijgebouwen niet gesloopt mochten worden. De regering legde deze motie naast zich neer en de kamer berustte daarin.

In een tweede motie vroeg de Tweede Kamer vorig jaar de restauratie van de tuin nog eens voor te leggen aan deskundigen, omdat er twijfels waren voor wat betreft de noodzaak een geometrische tuin aan te leggen. De regering voerde deze motie wel uit, en op grond van de uitgebrachte adviezen meende zij te kunnen vasthouden aan haar oorspronkelijke voornemen. En hierover ging het Tweede-Kamerdebat van woensdag. ^^j^.^^^^„

Tijdens het kamerdebat stelden mevrouw Veder-Smit (VVD) en mevrouw De Boois (PvdA), dat het veel aantrekkelijker zal zijn om achter Het Loo een landschapstuin aan te leggen. „Ben baroktuin is maar kitsch" aldus mevrouw De Boois. „Een landschapstuin zal veel harmonieuzer passen bij het gebouw". Mevrouw Veder-Smit stelde dat de landschapstuin het landschappelijk schoon niet zal aantasten en het voordeel heeft, dan bomengroepen in stand zullen blijven. De liberale woordvoerster was bovendien bevreesd dat de geometrische tuin veel duurder zal worden dan de begrote ƒ 5 miljoen.

Prijsvraag

Het kamerlid Mertens (D'66) voerde een pleidooi voor het uitschrijven van een prijsvraag voor de tuinaanleg. Ds. Abma (SGP, mede namens GPV) liet weten dat de beide fracties de voorkeur geven aan de goedkope oplossing. Mevrouw Cornelissen (CDA) hield de Kamer voor, dat de baroktuin haars inziens heel goed past bij het gerestaureerde gebouw. Zij zei alle vertrouwen te hebben in de deskundigen. Achter de deskundigen verschuilde zich ook minister Van Doorn. „Er zijn geen nieuwe gezichtspunten", aldus de bewindsman. Hij vond de landschapstuin, zoals hij door enkele deskundigen is uitgewerkt maar bizar. „Een dergelijke tuin is iets heel nieuws in de geschiedenis. Die tuin is geen bruikbaar alternatief." Minister Van Doorn zei voorts, dat met een landschapstuin onvoldoende gezorgd kan worden voor de privacy van het gezin van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, dat het nabijgelegen het Oude Loo bewoont. Bij het ontwerpen van de geometrische tuin is namelijk uitgegaan van een lange muur als afscheiding. Bij de landschapstuin zou de afscheiding vele bochten krijgen, hetgeen volgens de bewindsman niet bevorderlijk is voor de privacy.

Minister Van Doorn ontraadde de Tweede Kamer het aannemen van de motie. „Vele jaren reeds zijn voor en tegen afgewogen. Het is niet meer noodzakelijk ons opnieuw te beraden," '75L8L11III, de koning-stadhouder. zei de bewindsman. Minister Gruijters zei, dat de barok-tuin niet duurder zal worden dan de raming aangeeft. Hij vroeg de Kamer respect te hebben voor het verleden en er mee in te stemmen, dat de tuin de stijl krijgt vande tijd van prins Willem 3, de koning stadhouder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geen historische tuin voor Het Loo

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 augustus 1977

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken