Bekijk het origineel

PYRRUSOVERWINNING

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PYRRUSOVERWINNING

3 minuten leestijd

Waar formateur Den Uyl niet in is geslaagd, is informateur Veringa wel gelukt, namelijk het sluiten van een compromis over de abortuswetgeving. Hoezeer verheugd Den Uyl ook moge zijn, dat het uitzicht op vier jaren Catshuis is verruimd, des te pijnlijker zal hij ervaren dat hij op 25 augustus het initiatief uit handen heeft laten nemen.


Hij zelf had ongetwijfeld gedacht dat het alsnog onmogelijk zou zijn met het CDA op één lijn te komen, omdat hij niet voelde om nogmaals uitvoerig over de abortus-provocatus te gaan praten. Van toegeven wilde de PvdA niet weten, doch daarmee riskeerden de socialisten dat hun leider dan straks toch buiten spel zou kunnen komen te staan, terwijl zij en Den Uyl zelf in de eerste plaats het Catshuis weer door hen bezet wilden zien. Nu moet Den Uyl als hij na enige tijd het tweede kabinet aanvoert, toch weer met het CDA over de toekomstige abortuswetgeving onderhandelen. Hij zal dit serieus moeten doen, zoals fractieleider Van Thijn donderdagnacht met nadruk verklaarde, daarmede tegelijk diens mistasten erkennend. Hij heeft alleen maar bereikt dat het CDA na zijn tweede mislukking als formateur, het been stijf heeft gehouden ten aanzien van een initiatief uit de Tweede Kamer.


Wat dit betreft heeft het CDA de slag gewonnen, doch aangaande het contra-sein van een eventueel initiatief-ontwerp uit de Tweede Kamer, zetten wij een vraagteken. In het compromis blijft een kabinetscrisis niet uitgesloten. Trouwens niet alleen over de abortuswetgeving, want ook het sociaaleconomisch akkoord, althans de invulling daarvan, zal nog tal van problemen opleveren.


Wij vragen ons dus met zorg af, wat het CDA nu denkt te bereiken met een nieuwe abortuswetgeving. Zal het mogelijk zijn om de abortuspraktijken in klinieken als „Bloemenhove" te stoppen? Men wil de strijd aanbinden tegen abortussen boven de drie maanden durende zwangerschap, maar daarmee is men echter nog niet waar men wezen wil.


Immers het gaat er ook om om het grote aantal abortussen, dat thans in ons land — vooral bij Duitse vrouwen — wordt gepleegd, terug te dringen. Men wil een einde maken aan de commerciële praktijken, doch dan zal het nodig zijn dat men de medewerking krijgt van de Duitse autoriteiten om abortus over de grens te verbieden, ofwel in strijd met de Duitse wetgeving te verklaren. Het vereist een nauwkeurige studie, welke echter wel waard is op gang te worden gebracht.


We zijn bang dat wat een CDA-overwinning moet heten een Pyrruszegen zal blijken te zijn. Denkt men nu werkelijk dat men met de progressieven inhoudelijk over de abortus provocatus tot een akkoord komt? Van Agt zelf heeft dit steeds uitgesloten, maar hij wil het nu toch zelf weer gaan proberen. Dit noemt men dan een politiek compromis, dat noodzakelijk schijnt te zijn om iets te bereiken en om een coalitiekabinet tot stand te brengen. De echte strijd tegen de abortus kan men niet samen met de socialisten uitvechten, omdat zij de bescherming tegen het ongeboren leven In principe al hebben prijs gegeven, evenals de liberalen dit doen.


Hier past alleen maar de grens die Gods Woord aangeeft. Het gebod: Gij zult niet doden, geldt evenzeer voor de geboren ais de ongeboren mens. Als men dit niet eerbiedigt, blijft elk praten zinloos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PYRRUSOVERWINNING

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken