Bekijk het origineel

Meer aandacht voor kernen in Riinmond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer aandacht voor kernen in Riinmond

Vestigingsregeling noodzakelijk

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Rijnmond wil meer aandacht gaan schenken aan de leef-, baarheid in de kleine kernen. Een eerste aanzet daartoe is vrijdag gegeven in de gepubliceerde nota „notitie kleine kernen".

Maandag 26 september a.s. komt de nota in een openbare vergadering aan de orde in het streekplan Rijnmond, dat meer dan drie jaar geleden werd vastgesteld. Daarin zijn de problemen van de kleine kernen niet uitgewerkt. Wel heeft men de groei van de kernen met minder dan 4000 inwoners aan banden gelegd.

Op de streekplankaart van het Rijnmondgebied zijn als kleine kern aangegeven: Zwartewaal, Vierpolders, Tinte, Nieuwenhoorn, Oudenhoorn, Abbenbroek, Heenvliet, Geervliet, Simonshaven. Hekelingen, Smitshoek t Van onze streekredactie) en Rijsoord. In deze dorpjes mag in principe slechts worden gebouwd voor de „eigen behoefte".

Met name wil het dagelijks bestuur er in de toekomst voor zorgen, dat in teder geval de eigen bewoners en de economisch/ sociaal-gebondenen aan een huis in hun kern kunnen komen. Daarom wil men overgaan tot het opstellen van een model-vestigingsregeling. In de komende tijd gaat het dagelijks bestuur van Rijnmond praten met diverse gemeentebesturen hoe zo'n regeling er het beste zou kunnen uitzien.

Als voorbeeld is in de nota de Gelderse verordening opgenomen. Deze model-verordening voor de Gelderse gemeente is gebaseerd op puntensysteem. Om ingezetenen van een kleine kern te zijn moet men 50 punten hebben. Mensen die in de betreffende kern geboren en getogen zijn of er meer dan 10 jaar wonen krijgen dit hoogste aantal punten. Personen met minder dan 50 punten komen alleen in aanmerking voor het kopen van een woonhuis, indien de ingezetenen (de autochtone bewoners) geen belangstelling tonen.

Waar nodig zal het dagelijks bestuur streven naar het verbeteren van de woonomstandigheden. Andere aanbevelingen in de Rijnmondnota: O De bewoners moeten betrokken worden bij de toekomstige ontwikkeling van de kleine kern waarin zij wonen. Het oordeel van de burgers speelt volgens de samenstellers van de nota een belangrijke rol bij de waardering van de leefbaarheid in zijn woonplaats. • In de bestemmingsplan ven kleine kernen zal de aandacht voor de leefbaarheid duidelijk moeten doorklinken. • Bij het bouwen van woningen zal veel meer dan voorheen rekening moeten worden gehouden met het behoud van karakteristieke dorpsgezichten. O Voorzichtigheid is geboden bij het stimuleren van sociaal-culturele ontwikkelingen in kleine kernen. In bepaalde gevallen ervaart de oorspronkelijke bevolking de inmenging in verenigingsleven, kerk en politiek als minder gunstig. Wrijvingen zullen volgens de nota nog sneller optreden indien „nieuwkomers" met geheel andere opvattingen in de kleine kern komen.

Tenslotte is het dagelijks bestuur' van Rijnmond het met de regering eens, dat de na te streven ontwikkeling van de kleine kernen streeksgewijze bekeken moet worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Meer aandacht voor kernen in Riinmond

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 september 1977

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken