Bekijk het origineel

Onzekerheid door lagere dollarkoers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onzekerheid door lagere dollarkoers

Rotterdamse graanmarkt

4 minuten leestijd

t ROTTERDAM — De'vorst en sneeuw zijn ras verdwenen, ernaar toch gaven de eerste dagen van de afgelopen,weeli hier""'door een goede stemming. Verschillende mengvoederfabrikanJten waren geïnteresseerd in direct leverbare veevoederartikelen. ::3)oor het niet spoedig lossen van een grote bulkcarrier waren idiverse fabrikanten wel verplicht loco goederen aan te kopen.

(Overzicht van firma A. Makkreel) fS In de Rotterdamse havens ligt deze Sweek één miljoen één honderd dui^tend ton, waarvan in grote bulkcar^ers 800.000 ton. Zo is het uitstel in 3lossing zeker ca 2 è 3 weken. •5 De offertes waren op aflading deze Bweek wel geschikt door een lagere dollarkoers. Loco Amerikaanse mais ~rnoest echter nog duur worden be3;aald; ook hier speelde het niet spoeadig lossen van de boten een rol. Laplaata mais is disponibel weinig meer ^voorhanden. Uit een stomende boot .^werd regelmatig wat gehandeld. Het Aanbod in gerst is maar mondjesmaat. 33e prijzen veranderden weinig bij geringe handel. ï Milocorn/sorghum moest belangrijk Sioger worden aangehouden. De prijs tjiep parallel met die van USA-mais. iiOok voor haver waren kopers aange§vezen op de Hollandse soorten. Er ^erd soms wat ondernomen in zware gepunte haver franco per auto.

Koeken
4 De koekenmarkt was boordvrij Stamelijk rustig gestemd. In vele getallen kwamen de prijzen wat lager 3af, waar vooral de lagere dollar ^ede debet aan was. De dollar heeft 3«veer een dieptepunt bereikt, maar ^iets is meer onmogelijk in deze ;:É»andelswereld. Het kan vriezen of ddooien en aan voorspellingen van de dollarkoersen waagt niemand zich 5neer. De importeurs hebben het er ^rg moeilijk mee. § Sojaschroot was in redelijkp mate 3can Hollandse fabrikaten te koop. 3USA en Braziliaanse soja is ook uit Verscheidene aangekomen en gewach•^e posities te koop, zodat er bepaald ^een bijzonder krappe situatie was a>ntstaan. Aflading en levering ging ^net Chicago wat op en neer met weinig concrete verschillen t.o.v. verleden week. Cocos is er weer genoeg uit Aangekomen boot te koop en de loco ^jrijzen werden hierbij aangepast. Op -aflading kocht men ook wat gemakkelijker.

Lijnschilfers, schroot en schrootpellets zijn voor direct niet dringend te verkopen en loco bracht dan ook zeer hoge prijzen op. Latere boten en aflaadtermijnen noteerden eerder wat lager.

Maisgluten

Maisglutenpellets zijn disponibel tamelijk prijzig geworden nu boten zo slecht lossen. Er was wel wat vraag naar disponibel materiaaï. Latere posities en afladingen waren ook bij gluten lager te koop. Er was vooral wat attentie op mei/augustus en september/december 1978 aflading tot interessante prijzen. Palmpitschroot is voor direct moeilijk te verkopen en houders wilden graag een bod horen. Raapschroot noteerde onveranderd.

Met maisvoermeelpellets liep het niet zo hard. Er is de laatste weken veel naar huis gehaald en op aflading loopt er ook al het nodige, zoflat men bepaald niet zonder zit. Rijstevoermeel noteerde onveranderd tot een fractie hoger. Gries en grintpellets zijn vast met handel op nagenoeg alle termijnen. Toch moet het afvallen niveau ook weer niet te hoog worden en zich uit de markt prijzen.

Tapioca was lager en nu er genoeg lossend te koop is, waren houders van loco partijen weer genegen lager te gaan. Afladingen zijn ook goedkoper en hier wordt momenteel weer geen aandacht besteed. Tapioca is op termijn niets te duur. Pulp had een onbestendige markt. Aan de ene kant zijn de prijzen flink opgetrokken, maar moest men auto's Duitse of Franse pulppellets verkopen, dan ging dat ook weer niet zo gemakkelijk. Voor januari/maart en zomerlevering kwam iets meer attentie van consumptie-zijde. Op campagne 1978 is ook reeds het nodige gebeurd en het niveau is hier al met meer dan een gulden opgelopen. Citrus is voor loco, gewacht en stomend onder pariteit te koop. Afladingen zijn, mede onder de druk der US dollar, wat lager te koop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Onzekerheid door lagere dollarkoers

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 december 1977

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken