Bekijk het origineel

Luns prijst Carter om steunbetuiging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Luns prijst Carter om steunbetuiging

Meer Amerikaanse troepen in Europa

2 minuten leestijd

KEULEN Secretaris-generaal mr. Luns van de NAVO heeft zondag de Amerikaanse president Jimmy Carter geprezen voor diens belofte om de Amerikaanse troepenmacht in Europa te versterken.

In een interview met de Westduitse radio zei Luns dat de belofte van Carter en om de belangen van de Amerikaanse bondgenoten tijdens de onderhandelingen met de Sovjet-Unie te respecteren, ,,zeer nuttig en bevredigend" was geweest.

Carter, die als presidentskandidaat beloofde de Amerikaanse troepensterkte in het buitenland te zullen inkrimpen, maakte vorige week plannen bekend om de Amerikaanse strijdkrachten in West-Europa te versterken. Hij deed dit tijdens zijn bezoek aan het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel, de laatste halteplaats tijdens een reis langs zeven landen. ,,

Vrees

Tijdens een bijeenkomst van ministers van Defensie en Buitenlandse zaken van de NAVO vorige maand in Brussel, spraken enkele bondgenoten de vrees uit dat akkoorden tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over het aan banden leggen van de strategische bewapening, de Westeuropese veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen. De bondgenoten vreesden dat het akkoord over strategische wapens, dat waarschijnlijk deze lente door de supermogendheden zal worden afgerond, zal kunnen voorkomen dat moderne wapentechnologie van de Verenigde Staten aan de bondgenoten in Europa wordt overgedragen. De Amerikaanse minister van defensie Harold Brown en zijn collega van buitenlandse zaken Vance, hebben indertijd beloofd dat de regering Carter nooit met zulke beperkingen akkoord zal gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Luns prijst Carter om steunbetuiging

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken