Bekijk het origineel

Overleg in metaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg in metaal

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De onderhandelingen in de Raad van overleg in de metaalindustrie over de vernieuvcing van de CAO veri pen niet hoopgevend. Dat is de mening van de heer W. A. Wamsteeker, woordvoerder van de vakbonden bij het overleg. Werkgeversvoorzitter Prins was wat optimistischer.

Men wilde vtmdaag de eerste ronde van de onderhandelingen afronden en dan eerst overleg plegen met de achterban.

De heer A. Prins deelde maandagavond mee dat de FME bereid is te overwegen aan haar leden voor te stellen - nadat de werkgeversdelegatie dinsdagmiddag het totale pakket van voorstellen en tegenvoorstellen kan overzien - voor het jaar 1978 de volledige, automatische gezuiverde prijscompensatie te aanvaarden, met de uitdrukkelijke verwijzing naar de bezwaren die de FME de laatste jaren tegen dit automatisme heeft geuit, kunnen prijscompensatie moet dan nadrukkelijk in gezuiverde vorm kunnenn worden toegekend. Zij moet niet worden verhoogd met een half procent als gevolg van de verhoging van de BTW op aardgas (zoals de industriebonden van NVV en NKV hebben voorgesteld). Zij het contract ook niet worden gecombineerd met een inltiëleverhoging van hetcontract met een half procent (zoals de industriebond CNV en de Unie BLHP hebben voorgesteld).

Partijen bij de CAO hebben maandag m de bijna achturige vergadering een aantal kleinere punten besproken, zo zei de heer Prins. In sommige gevallen overwegen de werkgevers, afhankelijk van het totaal dat uit de onderhandelingen zal komen, wellicht een akkoordverklaring. ,,nee". andere punten zeggen zij op dit ogenblik „Nee".

Het is gebruikelijk, aldus de heer Prins, dat werkgevers nogal eens „nee" zeggen. Daar worden nog wel eens grappen over gemaakt. Bij hele waslijsten van vage punten van de kant van de vakbonden is het de verantwoordelijkheid van werkgevers in een vrij groot aantal gevalten „nee" te moeten zeggen.

Werknemerswoordvoerder Wamsteeker maakte naderhand bezwaar tegen de uitdrukking ,,vage" die de heer Prins had gebezigd. De heer Wamsteeker waagde te ontkennen dat de vakbondsvoorstellen vaag zijn. Hij acht ze integendeel vrij duidelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Overleg in metaal

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken