Bekijk het origineel

Teveel tong en schol gevangen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Teveel tong en schol gevangen

„Overtreders alsnog straffen"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In 1977 werden in een groot aantal gevallen de toegestane jaarcontingenten voor tong en schol overschreden. Tegen de overschrijders is of zal nog procesverbaal worden opgemaakt.

Minister Van der Stee (Visserij) heeft de Tweede Kamer laten weten dat de controle op de tong- en scholvisserij „zeer intensief en ook doelmatig" is geweest. Mede onder invloed van de twijfel over de verbindendheid van de contigenteringsregeling voor tong en schol was, naar zijn mening, het vervolgingsbeleid niet voldoende effectief. Uit mededelingen aan de Kamer blijkt, dat bij administratieve onderzoekingen aanzienlijke hoeveelheden tong en schol werden achterhaald, die buiten de officiële opgaven om waren gevangen.

Blokkade-actie

Het ministerie van Landbouw en visserij heeft inmiddels gereageerd op de blokkade-actie van de kottervissers, gisteren, in acht Nederlandse havens. Van de 300 Nederlandse kottervissers namen daarbij circa 100 schippers aan de actie deel. Volgens een woordvoerder van de vissers heeft men niet alleen willen protesteren tegen het uitblijven van duidelijkheid over de toegestane kwantums voor februari maar ook tegen het ,,fanatie> ke" vervolgingsbeleid van de overheid. Het ministerie heeft in een reactie laten weten dat het zich sterk bij de visserijproblemen betrokken voelt, maar dat de overheid tegen elke verstoring van de openbare orde is, vooral als die gepaard gaat met het schaden van belangen van derden. In Scheveningen is dat laatste gebeurd, doordat een schip van de Norfolklijn niet kon uitvaren, aldus een woordvoerder van het ministerie (de rederij ontkent dat overigens-red.)

Uitsluitsel

Zekerheid over wat ze de komende maand mogen vangen zullen de vissers vermoedelijk woensdag aanstaande - de eerste dag van die maand kunnen krijgen. Waarschijnlijk is dan in Brussel de vergadering van de EEG-visserijministers achter de rug, waar de maximum-vangsthoeveelheden voor de verschillende EEG-landen definitief moeten worden vastgesteld.

Het voor januari geldende Nederlandse quotum voor tong en schol (een twaalfde van de jaarquota van 1977) is al opgevist en zoals gemeld heeft de Algemene Inspectiedienst van het ministerie processen-verbaal opgemaakt wegens overschrijding. Maar met die processen-verbaal op zak is men toch weer uitge; varen, aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Teveel tong en schol gevangen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken