Bekijk het origineel

„Schaduw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Schaduw" over staatsbezoek aan Suriname

4 minuten leestijd

PARAMARIBO/DEN HAAG - Volgens het Surinaamse dagblad ,,De West" kan het afbreken van de besprekingen in de Commissie Ontwikkelingssamenwerking Nederlahd-Suriname (CONS) eind januari tot gevolg hebben dat het bezoek dat koninging Juliana en prins Bernhard van 9 tot 15 februari aan Suriname brengen, plaats heeft in een gespannen sfeer.

De CONS beoordeelt Surinaamse als neo-kolonialisme, dan mogen ze ontwikkelingsprojecten en keurt die goed of af. Toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd zegde Nederland toe dat land gedurende tien tot vijftien jaar in totaal 3,5 miljard gulden ontwikkelingsgeld te geven.- De CONS moet erop toezien dat de overeengekomen verdeelsleutel voor het geld wordt toegepast. Ze komt daar vier keer per jaar voor bij elkaar. De verdeelsleutel luidt: 25 procent van het geld voor infrastructurele projecten, 25 procent voor de sociaal-educatieve sector en 50 procent voor produktieve projecten. Nederland meent dat Suriname in de eerste twee jaar van de ontwikkelingssamenwerking teveel geld heeft besteed aan de Infra-structuur. Tijdens de acht vergaderingen, die de CONS tot 26 januari heeft gehouden, zijn tal van projecten getoetst en goedgekeurd, zij het soms na een aanvankelijke afwijzing. Er waren wel regelmatig spanningen tussen de Surinaamse en Nederlandse leden. Deze kwamen tijdens de vergadering van eind januari in Paramaribo tot een uitbarsting. De breuk ontstond tijdens een gesprek over onderwijsprojecten. De drie Nederlandse leden hadden bedenkingen tegen de Surinaamse voorstellen. Een van de drie Surinaamse CONS-leden, mr. Karamat Ali, zegt daarover: ,,De Nederlanders moeten ons niet komen vertellen hoe ons onderwijs moet worden ingericht. We zijn niet bereid deze vernederingen langer te nemen van welke Nederlander ook. Zij moeten weten dat Suriname een onafhankelijk land i.s. Wij dulden geen enkele bevoogding meer. Als dit vertaald moet worden wegblijven.

Niet kneedbaar

Volgens hem heeft Nederland van het begin van de samenwerking de ontwikkeling tot de zijne willen maken. Hij meent dat Nederland steeds heeft geprobeerd de-ontwikkeling van Suriname in een bepaalde hoek te drukken.

Suriname wil de 3,5 miljard ontwikkelingshulp van Nederland zo snel mogelijk gebruiken. De Nederlandse deskundigen hebben daar niets tegen maar het moet volgens hen dan wel goed gebeuren. Nederland wil elk aangevraagd project afzonderlijk bespreken. ,,Dat is beter dan dat een slecht project wordt goedgekeurd". De commissieleden voelen zich er verantwoordelijk voor dat het geld van de Nederlandse belastingbetalers goed wordt besteed. ,.Jullie", zo hebben ze tegen hun Surinaamse collega's gezegd „mogen fouten maken maar wij moeten erop toezien dat dat niet met onze centen gebeurt".

Moeilijkheden

Het grootste ontwikkelingsproject, dat de koningin tijdens haar bezoek aan Suriname ook zal zien, het WestSuriname-project voor bauxietwinning verkeert in moeilijkheden. De Nederlandse inbreng van 150 miljoen gulden voor de aanleg van een spoorweg voor het vervoer van bauxiet naar de nieuw te bouw haven bij Apoera, is bijna op. Suriname had toegezegd uit eigen middelen 42 miljoen gulden te zullen bijdragen. Dat geld is er niet.

De kans is groot dat wanneer Nederland niet bijspringt, het project enorme vertraging oploopt. Dat is ook gebeurd bij de aanleg van twee bruggen. Het werk kwam stil te liggen toen het Nederlandse aandeel op was. Pas nadat de vorige minister van Ontwikkelingssamenwerking, drs. Pronk, ook het Siu-inaamse deel voor zijn rekening nam, ging het werk verder. Er is wel een vertraging ontstaan van ongeveer een jaar.

De opvolger van minister Pronk, drs. De Koning, gaat in maart naar Paramaribo om met zijn Surinaamse collega van opbouw, drs. Cambrigde, te proberen uit de impasse te komen. Intussen gaat de ontwikkelingssamenwerking gewoon door. Er worden alleen geen nieuwe projecten goedgekeurd.

Nederland meent dat het alle instrumenten in handen heeft om in de zaak het grootste gelijk aan zijn kant te krijgen maar het wil doorgaan met de normale dialoog.

Verantwoordelijk

Het verschil tussen Suriname en andere landen, die gerichte ontwikkelingshulp van Nederland krijgen, is dat bij de overeenkomst voor ontwikkelingssamenwerking met Paramaribo een bedrag is genoemd (3,5 miljard). Nederland heeft daardoor zeker tot uitputting van het bedrag de verplichting Suriname te blijven helpen. Een ander belangrijk verschil met andere „concentratielanden" is dat Nederland vrijwel het enige „donorland" voor Suriname is. Dat geeft volgens Den Haag spanningen omdat Nederland daardoor het enige land is dat verantwoordelijk is. Er wordt dan ook geprobeerd anderen, zoals bijvoorbeeld de EEG, te betrekken bij de ontwikkeling van Suriname zodat de Nederlandse verantwoordelijkheid wordt gespreid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 februari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

„Schaduw

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 februari 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken