Bekijk het origineel

IJsselmuiden wijst bezwaren subsidie SBD van de hand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

IJsselmuiden wijst bezwaren subsidie SBD van de hand

2 minuten leestijd

IJSSELMUIDEN — Met ruime meerderheid heeft de raad maandagavond een bezwaarschrift tegen subsidiëring van de Protestants-Christelijke schoolbegeleidingsdienst „Centraal Nederland" afgewezen. In een voorstel aan de raad had het college reeds voorsteld om het bezwaarschrift niet ontvankelijk te verklaren. Tegen dit voorstel stemden PvdA en WD. Tijdens de vergadering zegde het college toe, dat een onderzoek zou worden ingesteld of het openbaar onderwijs van de algemene SBD regio Zwolle gebruik kon maken.

Het ingediende bezwaarschrift (op grond van de wet AROB) was ondertekend door een drietal ouders van leerlingen van de openbare school. Door de indieners werd gesteld, dat het besluit van de raad in strijd zou zijn met de in de grondwet gewaarborgde vrijheid van onderwijs. Verder werd verzocht om in die zin te beslissen dat het openbaar onderwijs in IJsselmuiden in stact was van de algemene SBD gebruik te maken.

In een uitvoerige toelichting bij dit agendapunt schrijven B en W dat hoewel de wet AROB in dit geval mogelijk niet van toepassing is, het toch de voorkeur verdient de voorgeschreven procedure te volgen.

Als belangrijkste reden om het bezwaarschrift af te wijzen, wordt door b en w aangevoerd dat dit bezwaar niet binnen 30 dagen is ingediend. Betreffende de subsidiëring door de rijksoverheid zijn b en w van IJsselmuiden hoopvol gestemd. In dit verband schrijven zij, dat mag worden verwacht dat door de staatssecretaris van onderwijs op korte termijn een conceptbeschikking bij de Tweede Kamer zal worden ingediend. Dit Heeft dan betrekking op de bekostiging van de SBD's waarvoor subsidies in beginsel worden verstrekt op basis van het aantal leerlingen in het gebied van de schoolbegeleidingsdienst.

Bezwaren

Tijdens de discussie verklaarde VVD'er Sangers dat hij achteraf de bezwaren van de ouders terecht vond. De PvdA'er Van Dieren verweet het college dat het als bevoegd gezag van het openbaar onderwijs met dit besluit het openbaar onderwijs in de kou laat staan. Naar zijn mening zou ook het Roomskatholiek onderwijs bij „Centraal Nederland" niet aan z'n trekken komen.

Wethouder Meuleman (SGP) wees hem echter op het feit dat de moeilijkheden waren veroorzaakt door het beleid van de rijksoverheid. „Volgens de discussienota ,,Schoolbegeleidingsdiensten" kan nog altijd niet meer dan één SBD in een bepaald gebied gesubsidieerd worden", aldus Meuleman. Gelet op de uitspraken van de huidige minister-president had hij goede hoop dat hierin verandering ten goede zou komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

IJsselmuiden wijst bezwaren subsidie SBD van de hand

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken