Bekijk het origineel

Steunverlening kan oneerlijk werken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Steunverlening kan oneerlijk werken

FME vreest concurrentievervalsing

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Door de overheidssteun aan de vier grote ondernemingen in de metaalindustrie (RSV, IHC, VMF-Storlc en Van der Giessen-Noord) wordt een vrij groot aantal metalelctro-bedrijven met concurrentievervalsing bedreigd. In het bijzonder geldt dit voor de apparatenbouw voor de chemische en petrochemische industrie.

De Vereniging voor de Metaal- en de elektrotechnische industrie FME schrijft dit in het jongste nummer van Metalektro Visie. De FME wijst erop dat een belangrijk deel van het RSV en VMF-Stork-concerns op tereinen werkzaam zijn waar ook nog tientallen andere bedrijven opereren. Volgens het FME is het daarom noodzakelijk dat er waarborgen geschapen worden om te verhinderen dat de door de overheid verleende steungelden zullen worden gebruikt voor projecten en producten die concurrentievervalsend werken voor andere Nederlandse bedrijven. Komen die waarborgen er niet, dan zouden ook de andere ondernemingen dezelfde overheidssteun moeten kunnen ontvangen. april) uit de GCA zijn verontrusting over de steunverlenging aan de vier grote concerns. Vooral de toezegging van regeringszijde dat de komende vier maanden geen mensen ontslagen zullen worden, is daarbij onderwerp van kritiek.

Die overheidshulp zou inhouden dat de grote vier bedrijven in de apparatenbouw (RSV, VMF, IHC en Van der Giessen) zich handhaven ten koste van de andere bedrijven in de branche. Gevolgen ten aanzien van de werkgelegenheid zullen niet uitblijven, zo waarschuwt het GCA.

Aandelen

Het FME verwijst in dit verband naar een brief van de Groep fabrieken van apparaten voor de chemische industrie (GCA) aan minister Albeda en Van Aardenne. In die brief (van begin Het FME voegt hieraan toe dat Kfitiek ""^ ^^ deelname van de overheid in het aandelenkapitaal van de vier concerns concurrentieverstorend kan' werken.

Verder ziet de FME voor de toeleverende industrie van de scheepsbouw een stuk van haar normale marktgebied verloren gaan. Compensatie daarvoor te vinden op andere markten, zal geen eenvoudige zaak zijn. Voorkomen moet worden dat de teruggang in de scheepsbouw de toeleverende industrie in toenemende mate treft, aldus de FME.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Steunverlening kan oneerlijk werken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 april 1978

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken