Bekijk het origineel

Molukse treinkaper pleegt zelfmoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Molukse treinkaper pleegt zelfmoord

Kameraden in Assen herdacht

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De 26-jarige Zuidmolukker Elisa Jantje H. uit Smilde, heeft zaterdagmiddag in de gevangenis Noorderschans te Winschoten zelfmoord gepleegd. De zelfmoord werd ontdekt door het personeel van de gevangenis.

H. werd 26 maart 1976 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf met aftrek wegens zijn aandeel in de treinkaping bij Wijster, in december 1975. Zes andere Zuidmolukkers die ook aan de kaping hadden meegedaan, kregen eveneens veertien jaar met aftrek opgelegd. Volgens een woordvoerder in het Zuidmolukse wijkgebouw Pattimura in Assen is er geen enkel aanknopingspunt tussen de zelfmoord en de herdenking van de zes doodgeschoten Zuidmolukkers op de Asser begraafplaats „De Boskamp" Deze Molukkers kwamen een jaar geleden om bij de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt.


Herdenking


Ongeveer 1.000 Zuidmolukse jongeren hebben op deze begraafplaats hun zes kameraden herdacht. Voorafgaand aan deze bijeenkomst trokken de jongeren door de stad. Mevr. Soumokil, vertegenwoordigers van de wijkraad, alsmede bestuursleden van diverse Zuidmolukse jongerenorganisaties liepen in de stoet mee.

Op de zes graven van de omgekomen Zuidmolukkers legden de jongelui een schat van bloemen en bloemstukken, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Daarna zong men het Zuidmolukse volkslied. In korte toespraken riepen Dina Maryanan en ing. P. J. Tatipikalawan op tot eenheid om het ideaal van de vrije Zuid-Molukken te bereiken Nadat de in de stoet meegenomen Zuidmolukse vlag was opgerold trok men weer naar het wijkgebouw Pattimura. In een daar verstrekt communiqué zegt Susunan Pusat Pemuda - organisator van de tocht - onder meer ,,dat het offer dat de jongens hebben gebracht de jonge Zuidmolukkers eens te meer brengen tot bezinning om de gepleegde en te plegen daden".

Tijdens de tocht door de stad werd het verkeer door de politie omgeleid. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. Van vrijwel alle woningen in de Zuidmolukse wijk hing zondag de Zuidmolukse vlag halfstok. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Molukse treinkaper pleegt zelfmoord

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken