Bekijk het origineel

Geen eisen vooraf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen eisen vooraf

Advies werkgroep aan Justitie:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Ouders die een buitenlands kind vi'illen adopteren zijn in beginsel net zo goed in staat kinderen op te voeden als natuurlijke ouders. Daarom moeten er geen van te voren vastgestelde eisen worden geformuleerd om voor adoptie in aanmerking te komen.

In beginsel moet dan ook ja worden gezegd tegen een verzoek om adoptie van een buitenlands kind, tenzij er aanwijzingen zijn dat dit verkeerd zou uitpakken.

Tot deze conclusie is een werkgroep gekomen onder leiding van prof. dr. P E. Boeke, hoogleraar Klinische psychologie uit Groningen. De werkgroep, ingesteld in 1976 op verzoek van de toenmalige staatssecretaris van Justitie, mr. H. J. Zeevalking, had tot taak te bezien of de normen die de raden voor de kinderbescherming hanteren bij het gezinsonderzoek voor plaatsing van een buitenlands adoptief kind moeten worden aangepast.

Zo'n onderzoek is nodig om van het ministerie van Justitie een beginseltoestemming te krijgen voor adoptie. De werkgroep acht het gezinsonderzoek wel noodzakelijk om na te gaan of er bij plaatsing een goede kans van slagen is. Het onderzoek kan tevens dienen om het gezin informatie te verschaffen over de problemen die plaatsing van een buitenlands adoptief .Jkindmet zich.mee kan brengen., ..,>..

Naar de mening van de werkgroep zijn er echter geen normen te geven die een garantie bieden voor een geslaagd adoptief-ouderschap. Zij kiest daarom voor het zogenaamde ,,ja, tenzij principe" waarbij geen van te voren vastgelegde eisen worden vastgesteld maar in beginsel ja wordt gezegd.

De voorwaarden waaraan het gezin m ieder geval moet voldoen zijn dat het kind niet in een geïsoleerde leefsituatie terecht mag komen zonder contact' met andere kinderen. Ook mogen een of beide ouders niet regelmatig of voor lange tijd afwezig zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen eisen vooraf

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 1978

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken