Bekijk het origineel

Oude ambachten in Openluchtmuseu

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oude ambachten in Openluchtmuseu

1 minuut leestijd

In de maand Juli zullen de bezoekers In het Openluchtmuseum te Arnhem dagelijks een aantal tentoonstellingen kunnen bezlchtigen en diverse oude dan wel haast verdwenen ambachten zien uitoefenen.

Een van de ambachtsdemonstraties die gehouden worden, is het papierscheppen. Spiegelend in het water van een vijver op de „Waterberg", het landgoed waar in 1912 het openluchtmuseum in Arnhem werd gesticht, staat een uniek, haast middeleeuws bedrijf, de waterrad papiermolen, aangedreven door een waterrad, dat door het stromende water wentelde. Een typisch Veluws bedrijf, tenminste in voorgaande eeuwen. Het wentelende rad drijft in de molen de hamerbakken aan, die met veel lawaai oude lompen tot vezels stampen. De maalbak, de z.g. „hollander", verwerkt de vezels tot brij, de uiteindelijke papierstof. De papierschepper van het museum dompelt nog dagelijks zijn schepzeef in de papierstof en schept velletje voor velletje de witte bladen papier. De geschepte velletjes zijn tevens voorzien van een fraai watermerk. 

De papiermaker, de heer J. van Engelenburg uit Arnhem, zal gaarne uitleg geven over dit boeiende oude bedrijf. 


Brood bakken 

In het museum bevindt zich de oude dorpsbrouwerij van Henri Nooren uit het Noordbrabantse Ulvenhout. Aan deze brouwerij is een bakoven aangebouwd voor het bakken van brood. Ook nu komt dagelijks in het museum het oude ambacht van brood bakken weer tot leven. Dagelijks kringelt er weer rook uit de schoorsteen, het deeg wordt beslagen en tot rijzen gebracht, de broden worden gevormd om daarna met de „schietplank" de oven in te worden geschoven 

Na kortere of langere tijd, afhankelijk van het te maken produkt, komen broden, broodjes, 'krentenbollen of andere lekkernijen dampend gaar en bruin uit de oven. 

De geur van knappend vers brood heeft reeds menige bezoeker verleid tot het proeven van dit produkt van de „warme bakker" in het museum. Het broodbakken wordt verzorgd door de heer J. Kranenburg uit Dieren óf de heer H. Jansen uit Arnhem. 


In de grote Vlaamse schuur, behorende bij de Brabantse boerderij uit Etten-Leur, is een kleine expositie ingericht over boerenwagens. Onder de gebinten van deze indrukwekkende eeuwenoude graanschuur hebben een aantal karakteristieke voorbeelden van deze oude vervoermiddelen een plaatsje gevonden. Ze staan ruim opgesteld zodat de bezoeker ze van alle kanten kan bekijken. Teksten verduidelijken om welk type wagen het gaat. Dit jaar zijn het vervoermiddelen uit de provincie Zeeland, zoals een Zeeuwse phaeton, een Walcherse huifkar en verdere voorbeelden uit West-Brabant en Zeeland. 

De nieuwe tentoonstelling van klederdrachten „Kinderen vieren feest", is de elfde sedert de opening van de vleugel in 1955. Met als thema „Kinderen vieren feest" wordt speciaal aandacht besteed aan de grote verscheidenheid van kleding voor de jeugd in vroeger dagen. Zo zal m^ kunnen zien hoe 

de „Pinksterbruid" op haar mooist werd aangekleed en hoe jufs verjaardag op de school in Spakenburg gevierd werd. Een bezoek aan deze tentoonstelling biedt het publiek een stuk kostuumgeschiedenis uit de diverse streken en perioden van ons land. 

„Pot-sierlijk" is een bonte uitstalling van vaak uitbundig versierde ceramiek in de vorm van boetseer- en oplegwerk, kleurrijke engobes en glazuren. Een fijne tentoonstelling — en niet alleen voor liefhebbers voor de ceramiek — in de galerie van het openluchtmuseum, de kelder van het aulagebouw. 

Landbouwer 

De tentoonstelling „Des gorusten lantmans?" geeft een beeld van het wel en wee van de landbouwer door de eeuwen heen. Vaak wordt het boerenleven te geïdealiseerd óf te romantisch voorgesteld. Genoeglijk was het zeker in de ogen van de welgestelde stedeling die vaak in de zomer op zijn buitenplaats verbleef. Maar het wérkelijke boerenleven was toch vaak heel anders, veelal hard en zwaar. 


Ook nu nog hebben velen een vertekend beeld van het leven en werken van de boer. Aan de hand van prenten, foto's en platen voorzien van teksten, alsmede een gevarieerde serie voorwerpen, gereedschappen en modellen uit de depots van het openluchtmuseum, wandelt men langs het boerenleven in al zijn facetten. Hierdoor krijgt de bezoeker — naar wij hopen — een beter beeld van de ontwikkeling in de landbouw door de eeuwen heen. 


De tentoonstellingen zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur. Demonstraties, van oude ambachten vinden plaats dagelijks van 9.30 uur tot 17.00 uur. Op het ingangsplein van het museum vindt men op het mededelingenbord duidelijk aangegeven waar de tentoonstellingen, demonstraties en andere evenementen plaats vinden. 


Een bijzondere attractie is de bezichtiging van de grote stenenkorenmolen van 23 meter hoog. De molenaar van het museum, Herman Linde uit Arnhem, zal bij gunstige wind de grote stenen windkorenmolen van het museum laten draaien. De forse wieken drijven met gemak de machtige raderen en, molenstenen aan binnen in de molen. Op de omloop van de molen, de z.g. „Stelling" heeft men een prachtig uitzicht op het centrum van het museumpark. Herman Linde zal gaarne aan belangstellenden uitleg geven over de werking van een korenmolen en het oude beroep van molenaar. Op het informatiebord bij de ingang zal dagelijks vermeld worden of de molenaar aanwezig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Oude ambachten in Openluchtmuseu

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken