Bekijk het origineel

Botha toch naar Veiligheidsraad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Botha toch naar Veiligheidsraad

Geheime boodschap van Vance

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — De Zuidafrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Botha, is dinsdagavond Iaat afgereisd naar New York. Tijdens een ontmoeting met de pers op het vliegveld Jan Smuts verklaarde de minister van plan te zijn om in de vergadering van de Veiligheidsraad over de komende onafhankelijkheid van Namibië het Zuidafrikaanse standpunt te zullen verdedigen.

Minister Botha toonde zich pessimistisch over de gang van zaken rond Namibië. Eerder deze week had hij verklaard niet naar New York te gaan tengevolge van de plotselinge koerswijziging van de vijf westerse leden van de Veiligheidsraad. Deze leden. West-Duitsland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada beloofden de kwestie rond de omstreden haven Walvisbaai tijdens het debat in de Veiligheidsraad niet te zullen omzeilen. Bovendien zegde men de bevrijdingsbeweging SWAPO toe haar eis dat Walvisbaai bij Namibië moet gaan horen te ondersteunen. Zuid-Afrika staat op het standpunt dat Walvisbaai een kwestie is die door de toekomstige Namibische regering en de Zuidafrikaanse moet worden geregeld. 

Boodschap

Het besluit van Botha om toch naar New York te gaan werd genomen in overleg met eerste minister Vorster op diens vakantieverblijf in het noorden van Transvaal. Reden is volgens Botha onder meer dat zijn regering nu in de gelegenheid wordt gesteld om het Zuidafrikaanse standpunt op het hoogste niveau naar voren te brengen. Minister Botha verklaarde een vertrouwelijke boodschap te hebben ontvangen van zijn Amerikaanse collega Vance. Hij verklaarde dat die boodschap mede aanleiding is; geweest om toch naar New York te; gaan, maar weigerde zich tegelijkertijd over de inhoud uit te laten,

Geen antwoordt

Dinsdag is er overleg geweest tussen" vertegenwoordigers van de vijf westerse leden van de Veiligheidsraad en de Zuidafrikaanse regering. Zuid-Afrika verkreeg daar noch een negatief noch een positief antwoord op vragen of de leden van plan zijn de SWAPO-eis tothet verkrijgen van Walvisbaai te ondersteunen. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Botha toch naar Veiligheidsraad

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken