Bekijk het origineel

Kruidentuin voor hoestend publiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kruidentuin voor hoestend publiek

2 minuten leestijd

ARNHEM — Inhakend op de steeds groter wordende belangstelling voor kruiden is donderdag bij de kruidentuin van het Arnhemse Openluchtmuseum de derde tentoonstelling geopend over dit geurende gewas.

Dit maal is er een overzicht gemaakt van louter kruiden tegen de hoest. Zo zijn er verzachtende middelen als kandij, honing en stroop, slijmlosmakende middelen als eikvaren, zeepkruid, primula, bittere vleugeltjesbloem en haverstro. De tentoonstelling leert verder dat gorgelen met kamille en salie heilzaam is voor het slijmvlies en dat paardenstaart en longkruid te gebruiken is tegen hooikoorts.

Er zijn zelfs hoestprikkeldempers zoals papaverstroop. Volgens de samenstellers van de expositie, die tot 1 november is te zien, versnellen kamille, vlier, lindebloesem, citroen en cognac, door hun zweetopwekkende werking, de genezing.

Grote rol

Volgens een woordvoerder van het museum speelden deze geneesmiddelen tegen de hoest in ons land een grote rol. Het wisselende klimaat zorgt immers voor veel overlast in de vorm van verkoudheid en hoesten.

De kruidentuin van het openluchtmuseum in Arnhem is naar de mening van apotheker drs. K. A. Biermasz (die de tentoonstelling opende) samen met die van Leiden, Buitenpost en het Muiderslot, een van de weinige overgebleven apothekerskruidentuinen van ons land. Vroeger beschikte volgens hem iedere plaats over zo'n tuin.

Verwaarloosd

De Arnhemse kruidentuin, waar nu 350 verschillende planten bestaan, is in de oorlog sterk verwaarloosd, maar al vrij snel daarna in weer oude glorie hersteld. Binnenkort verschijnt er van de hand van drs. Biermasz een geïllustreerd boekje, waarin al deze kruiden worden beschreven.

De meeste gegevens voor dit boekje, dat over twee maanden klaar is, zijn bijeengebracht door leden van de commissie voor de kruidentuin, waarvan Biermasz secretaris is. Deze commissie, die onder voorzitterschap staat van prof. dr. F. H. L. van Os, farmacognost aan de rijksuniversiteit in Groningen, brengt advies uit over de tuin aan de directeur van het openluchtmuseum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kruidentuin voor hoestend publiek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 juli 1978

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken