Bekijk het origineel

Rhodesië moet scholen sluiten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rhodesië moet scholen sluiten

Druk guerrilla neemt toe

2 minuten leestijd

SALISBURY — De activiteit van de guerrillastrijders in Rhodesië heeft daar geleid tot de sluiting van honderden scholen voor zwarten en ook enkele onderwijsinstellingen voor blanken. Dit blijkt uit officiële cijfers die donderdag in Salisbury zijn gepubliceerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs is een kwart van de naar schatting 943.000 zwarte kinderen die normaal een school bezoeken, naar huis gestuurd, terwijl op het platteland waar de guerrillastrijders het meest actief zijn, 947 scholen zijn gesloten. Alléén in de afgelopen zes v/eken zijn al 102 lagere en middelbare scholen als gevolg van de guerrilla dicht gegaan.

Nog meer

Eerder had de regering meegedeeld dal zij een van de belangrijkste middelbare en twee lagere scholen voor blanken ging sluiten wegens het afnemend aantal leerlingen. Sinds het begin van dit jaar waren al 18 lagere scholen voor blanken dichtgegaan.

Rhodesië telt op het ogenblik ongeveer een kwart miljoen blanken. Sinds de guerrilla-activiteit in 1976 is toegenomen, daalt dit aantal met 500 tot 1,000 per maand.

De blanke kinderen die door de scholensluiting worden gedupeerd, kunnen op andere blanke scholen terecht. Voor de zwarte kinderen is er echter geen uitwijkmogelijkheid. Enkele zwarte scholen zijn afgebrand of liggen in wat genoemd wordt gevaarlijke zones. Vele onderwijsinstellingen voor zwarte leerlingen die nog open zijn, zijn overvol.

De Rhodesische onderwijsautoriteiten wijten de moeilijkheden voor het zwarte onderwijs aan intimidatie en oorlogshandelingen door zwarte nationalistische guerrillastrijders.

Volgens de officiële cijfers moeten er ongeveer 3.500 lagere en 220 middelbare scholen voor zwarte leerlingen zijn. Het zijn er echter nu niet meer danresp. 2.585 en 124.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1978

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rhodesië moet scholen sluiten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1978

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken