Bekijk het origineel

Amerikanen zullen in Iran niet ingrijpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikanen zullen in Iran niet ingrijpen

Vance antwoordt op waarschuwing Brezjnjev:

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance heeft zondag, in antwoord op waarschuwingen van de Sovjet-Russische president Leonid Brezjnjev, gezegd dat de Verenigde Staten van plan zijn om de steun aan de sjah van Iran te continueren in een poging de vrede in zijn land te herstellen.

Vance ontkende in een officiële verklaring dat de Amerikaanse rol hierbij zou bestaan uit een militaire interventie in de Iraanse politiek. „Zoals president Carter heeft aangegeven, zijn de Verenigde Staten niet van zins om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden van welk land dan ook," zo zei hij.,.Berichten die dit tegenspreken zijn totaal ongegrond."


Vance reageerde hiermee op opmerkingen van Brezjnjev dat de Russen een militaire interventie in Iran op zouden opvatten als „een zaak die de veiligheidsbelangen van de Sovjetunie aan zou tasten."


Brezjnjev


In een interview dat werd afgedrukt op de voorpagina van de Pravda, het dagblad van de Russische communistische partij, zei Brezjnjev dat de Sovjet-Unie tegen iedere vorm van buitenlandse inmenging in Iran is. Hij drong er bij de Verenigde Staten op aan een soortgelijke verklaring af te leggen.


De Russische president zei onder meer: „Het moet ook duidelijk zijn dat iedere vorm van buitenlandse inmenging, in het bijzonder militaire inmenging, in de aangelegenheden van Iran - een staat die rechtstreeks aan de Sovjet-Unie grenst - door de USSR zou worden beschouwd als een kwestie die van invloed is op zijn veiligheidsbelangen. "


Westerse waarnemers in Moskou achten het onwaarschijnlijk dat de Sovjet-Unie actief betrokken zou zijn bij de onrust in Iran. Volgens hen geven de Russen in het algemeen de voorkeur aan stabiliteit langs hun grenzen, ongeacht het soort regime dat die stabiliteit verzekert. Het olierijke Iran grenst in het noorden aan de Sovjetrupublieken Armenië en Toerkmenie en in het zuiden aan de strategische Perzische Golf.


De sjah van Iran meent dat als hij veqaagd zou worden van de troon, duizenden in een burgeroorlog gedood zouden worden en het land uiteindelijk in handen van communisten zou vallen, schreef maandag het Amerikaanse nieuwsmagazine Time.


Time verklaarde zijn bericht te baseren op een interview met de sjah, die had verzocht niet rechtstreeks aangehaald te worden.


Volgens het tijdschrift hoopt de sjah dat oproerbeheersend materieel dat vanuit de Verenigde Staten naar Iran wordt gestuurd, het gemakkelijker zal maken aan rellen een einde te maken zonder dat het bloedvergieten vergt.


Na alle andere alternatieven te hebben bestudeerd, aldus Time, is de sjah tot de conclusie gekomen dat hij moet aanblijven. Zou hij weggaan, dan zouden duizenden in een daaropvolgende burgeroorlog om hét leven komen en zouden communisten troebel water vissen en een failliet en uiteengevallen land overnemen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Amerikanen zullen in Iran niet ingrijpen

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 november 1978

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken