Bekijk het origineel

Goede vertakking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Goede vertakking

3 minuten leestijd

'.Verder heeft men nodig kleine stekpotjes of een verspeenbakje, dat van hetzelfde materiaal is als de zaaibakketi, naraciijk de zogenaamde Tempexbak van schuimplastic. Ook kan men heel goed de Jiffy-potjes gebruiken. Deze bestaan uit geperste turf met een bindmiddel. Hierin wortelen de jonge planten heel goed en behoeven ze later met het uitplanten niet meer uit de pot geklopt te worden, maar dan worden ze in hun geheel geplant, omdat de Jiffy-pot verteert in de grond.

Ook kan men zelf, indien men dat wil, perspotjes maken. Er zijn handzame apparaatjes in de handel die voor dit doel geschikt zijn, maar dat ligt geheel persoonlijk wat of hoe men het wil doen. Verder heeft men nodig een gepunt stokje of een oude balpen om de gaatjes te maken waar men de jonge plantjes indrukt. Zo heeft men dan wel het meest benodigde materiaal bij elkaar en we , kunnen beginnen met het verspenen.

Uit de zaaibak licht men vervolgens heel voorzichtig, hetzij met een vinger onder de plantjes of eventueel met een houtje of label, de plantjes wat op om de tere worteltjes zo min mogelijk te be

Verspenen in een bakje en verspenen in potten. schadigen. Men pakt de plantjes altijd bij een blaadje vast en nooit bij de wortels. Als men de^,potjes met grond heeft gevuld, maakt nien met de pen een gaatje in de grond waarin men het jonge plantje zet. Daarna licht aandrukken. Sommigen verspenen ook wel in een stekbak op regels, maar dat is omslachtiger, omdat ze later dan toch weer opgepot moeten worden.

Hoeveel men wil verspenen hangt geheel af van wat men denkt nodig te hebben; het zal afhangen van de grootte van de tuin. Doe in ieder geval nooit alles van één soort tegelijk om in geval van uitval niet alles te verspelen, maar ver^ deel het verspenen over verschillende perioden.

Als men dus een bepaald aantal potjes heeft gevuld en plantjes verspeend zet men er een naamlabel bij om te weten welke soorten het zijn, want men kan bij

Sommige soorten, zoals o.a. Salvia's, zal men ook moeten „toppen". Hierbij wordt de top van de plant eruit geknepen tot op twee echte bladparen. Dit doet men om een goede vertakking te bewerkstelligen en. daardoor een betere bloei te krijgen.

Er zijn enige soorten planten die men veelal niet meer vefspeendi maar rechtstreeks in de potjes of de perskluit zaait. Dit zijn de soorten die men op 'n kluitje planten bij elkaar zet, zoals o.a. de Lobelia, Alyssum (Sneeuwkleed), Mesembrianthemeum (IJskruid) en eventueel andere. Hierbij zaait men zo'n tiental zaadjes op een kluitje of potje; een goed hulpmiddel is hierbij een gewone stopnaald. Deze maakt men even wat vochtig en doopt men dan in het zaad, waarna de naald wordt afgesmeerd op de potgrond. Er zullen dan ruim voldoende zaden blijven liggen. Gewoon afdekken met plastic en het kiemen kan beginnen. Verspenen is dan niet meer nodig en men heeft direct mooie planten voor de tuin. FLORIST

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Goede vertakking

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken