Bekijk het origineel

De gevolgen van een achtdaags bezoek...

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De gevolgen van een achtdaags bezoek...

Carter, Brezjnjev en Deng

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Het bezoek van Deng Xiaoping aan de Verenigde Staten kan een opmerkelijk nieuwe relatie hebben bewerkstelligd tussen Peking en Washington en kan de 'Sovjet-Unie in een enigszins geïsoleerde internationale positie hebben gebracht.

De pogingen van ae twee landen om een brug te bouwen voor de komende tien jaar zouden kunnen resulteren in een belangrijke machtsverschuiving in de wereld DENG XIAOPING ..trouwe vriend? ten gunste van de Verenigde Staten en ten koste van Rusland. Maar niemand kan voorspellen dat dit zal gebeuren en de weg naar hechtere banden tussen WashingJIMMY CARTER ..tussen twee vuren ton en Peking is bedekt met valkuilen.

Uitspraken

Tijdens zijn achtdaagse reis door de Verenigde Staten heeft Deng enkele opmerkelijke openbare uitspraken gedaan, die, als ze worden uitgevoerd, tot een belangrijke versterking van de wederzijdse banden moeten leiden: • Tegenover het Amerikaanse Congres zei Deng dat Peking een vreedzame oplossing nastreeft van het probleem tot hereniging van Taiwan met het vasteland. Zijn garantie zou de bevolking van Taiwan blijvend ademruimte verstrekken en de gelegenheid bieden tot een vreedzame ontwikkeling. • Tot Amerikaanse zakenlieden zei de Chinese vice-premier dat China „vele miljarden dollars" in het buitenland zal uitgeven om Amerikaanse produkten en technologische kennis te verkrijgen. Dit kan resulteren in een belangrijke uitbreiding van de handel. • Tegen Senator Henry Jackson, de conservatieve democraat uit Washington, zei Deng dat China een liberaal emigratiebeleid zal voeren waardoor het zich aanvaardbaar zou maken voor grote economische kredieten en een normale handelsstatus tegenover de Verenigde Staten.

Sussertje

De regering Carter heeft geprobeerd de Sovjet-Unie duidelijk te maken dat de Amerikaans-Chinese toenadering niet gericht is tegen LEONID BREZJNJEV ..geïsoleerd?.. Moskou en Amerikaanse funktionarissen hebben bij vele gelegenheden gezegd dat Washington geen militair materieel aan China zal verkopen. Maar Russische diplomaten zijn, om verschillende redenen, zeer achterdochtig. Washington heeft ook te kennen gegeven dat het zich niet noodzakelijk zal verzetten als westerse bondgenoten militaire uitrusting aan China zullen leveren. De Russen zijn tevens achterdochtig omdat Carters adviseur Zbigniew Brzezinski, tijdens zijn bezoek in mei vorig jaar aan Peking, een nieuw beleid heeft geëntameerd van nauwe consultaties met de Chinese leiders over strategisch en wereldbeleid. Brzezinski gaf zijn naaste medewerker binnen de Amerikaanse nationale veiligheidsraad, Samuel Huntington, toestemming Chinese funktionarissen in te lichten over een geheim Amerikaans overzicht van de strategische situatie en de Amerikaanse militaire kracht. De ommekeer in het China-be

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

De gevolgen van een achtdaags bezoek...

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 februari 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken