Bekijk het origineel

Pertini wil stembus toch voorkomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pertini wil stembus toch voorkomen

3 minuten leestijd

ROME — De Italiaanse president Sandro Pertini voert vandaag besprekingen met de leiders van de christendemocraten, de communisten en andere partijen.

De vraag staat daarbij centraal of de regeringscrisis in Italië, die nu een maand oud is, uiteindelijk toch zal moeten worden opgelost door middel van vervroegde verkiezingen. PRESIDENT PERTINI ..laatste poging.

Volgens politieke kringen in Rome is Pertini vastbesloten zo mogelijk vervroegde verkiezingen uit de weg te gaan. Wellicht benoemt hij nog een derde formateur in een poging de regeringskloof te overbruggen tot na de verkiezingen voor het Europese Parlement, die in juni plaatsvinden.

Gefaald

De 82-jarige Pertini, een onafhankelijk denkende socialist, besloot tot een laatste gespreksronde met de verschillende partijleiders, nadat de christendemocratische premier Giulio Andreotti en Ugo La Malfa, leider van de kleine Republikeinse Partij, niet slaagden in hun pogingen een nieuw kabinet te vormen. Andreotti's laatste christendemocratische minderheidsregering leed op 31 januari schipbreuk nadat de machtige Communistische Partij haar steun onttrok aan een parlementaire coalitie van vijf partijen, en zetels eiste in het kabinet. La Malfa, de eerste niet-christendemocraat sinds 34 jaar die probeerde een Italiaanse regering te vormen, gaf afgelopen vrijdag zijn pogingen op nadat hij er niet in was geslaagd de twee grootste partijen (christendemocraten en communisten) te overtuigen zodanige standpunten in te nemen dat een compromis-akkoord mogelijk werd.

Vertrouwensvotum

In politieke toespraken, zondag, bekrachtigden de leiders van de christendemocraten en de communisten nog eens de standpunten die ze innamen tijdens de onderhandelingen met La Malfa. De communistische voorman Enrico Berlinguer zei dat zijn partij nog steeds zetels eist in een kabinet of dat op z'n minst zetels worden gegeven aan linkse onafhankelijken, die op communistische kieslijsten staan. Giovanni,Galloni, de parlementaire leider van de christendemocraten, gaf te kennen dat zijn partij zich blijft verzetten tegen een plaats in het kabinet voor de communisten, maar dat hij bereid is andere voorstellen te bespreken. Volgens politieke kringen in Rome zal Pertini, als de gesprekken van maandag geen compromis opleveren, waarschijnlijk Andreotti vragen zijn oude regering in het parlement aan een vertrouwensvotum te onderwerpen, vooraleer tot nieuwe verkiezingen te besluiten.

De laatste parlementsverkiezingen in Italië vonden plaats in juni 1976 en leverden de christendemocraten 38,8 procent van de stemmen op, de communisten 34,5 procent en de socialisten 9,6 procent. Algemeen wordt aangenomen dat Berlinguer besloot zijn eis tot zetels voor de communisten in een nieuw kabinet hard te maken, wegen de groeiende onrust over zijn beleid binnen de communistische rijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Pertini wil stembus toch voorkomen

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken