Bekijk het origineel

Kans op acties sterk gestegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kans op acties sterk gestegen

Vakbonden zijn nog in beraad

4 minuten leestijd

AMSTERDAM/UTRECHT — De federatieraad van de FNV heeft maandag het licht op groen gezet voor eventuele acties van de FNV-bonden om de eis voor een kortere werkweek kracht bij te zetten.

Met name in de industriële sector en de dienstensector (bv. banken en verzekeringsbedrijven) zijn de CAO onderhandelingen vastgelopen op de eis van de bonden om de 35-urige werkweek al dan niet gefaseerd in te voeren.

FNV-voorzitter Kok zei maandag dat de bonden op steun van de hele FNV kunnen rekenen als ze eventueel tot actie overgaan. Of er acties zullen komen, is overigens een zaak van de bonden en hun leden zelf, aldus Kok. De Bondsraad van de Industriebond NVV en de centrale raad van de Industriebond NKV gaan zich zaterdag beraden op eventuele acties.

Weinig ruimte

De in FME verenigde werkgevers in de metaalindustrie hebben, door de laatste CAO-voorstellen van de Industriebond CNV niet bespreekbaar te maken, een kans verloren laten gaan om aan een ernstige conflictsituatie te ontkomen.

Tot deze conclusie is de Verbondsraad van het CNV maandag gekomen bij de bespreking van de ontwikkelingen aan het loonfront. Voorzitter Leo Ester van de Industriebond CNV zei na afloop van de vergadering dat hij zich gesterkt voelt door de eensgezinde steun van de andere CNV-bonden. Dinsdag bespreekt de Bondsraad van de Industriebond CNV wat er moet gebeuren nu er geen uitzicht bestaat op hervatting van het overleg, in de metaal zowel als bij Unilever en Hoogovens.

Onbegrijpelijk

FNV-voorzitter Kok noemde de houding van de werkgevers ten aanzien van de kortere werkweek onbegrijpelijk. ,,De werkgevers zijn tot nu toe niet met overtuigende argumenten gekomen om uit te leggen, waarom ze niets voor een kortere werkweek voelen en anderzijds wel kwistig met geld strooien om zaken als vervroegde uittreding of meer vakantiedagen te realiseren". Kok: „Goede argumenten van de

werkgevers hebben de bonden tot nu toe niet gehoord. De werkgevers dragen met hun opstelling bij aan het toenemen van de sociale spanningen. De FNV is niet op sociale onrust uit, maar eventueel zal de FNV woorden omzetten in daden", zo waarschuwde de FNV-voorzitter.

Nullijn aanvaard

In een maandag uitgegeven verklaring zegt de verbondsraad van het CNV, dat CNV en Industriebond-CNV het conflict niet zoeken, maar dat de werkgevers de verantwoordelijkheid hebben genomen voor een verharding van de standpunten.

,,Daardoor zijn zij ook verantwoordelijk voor de negatieve boodschap waarmee de onderhandelaars van de vakbeweging teruggaan naar de achterban", aldus de Verbondsraad. De voorzitter van de Industriebond CNV Ester zegt tot het uiterste te hebben geprobeerd, de partijen in de metaalsector weer bij elkaar te brengen. ,,Daarbij werd niet gelet op wat de partijen scheidde, maar juist op de vraagstukken waarover eenstemmigheid zou kunnen bestaan".

Het CNV heeft zich in zijn arbeidsvoorwaardennota 1979 bewust op het standpunt gesteld, dat de zorg voor de werkgelegenheid voorrang moet hebben boven loonsverhogingen. De CNV-leden hebben de nullijn aanvaard en ze hebben een voorkeur uitgesproken voor vervroegd uittreden en arbeidstijdverkorting. Mits er arbeidsplaatsen door ontstaan werd ook aftopping van de prijscompensatie geaccepteerd.

Het afsluiten van CAO's in de bouw en in de grafische industrie heeft volgens de Verbondsraad aangetoond dat het uitgangspunt van het CNV realistisch is, terwijl de aftopping van de prijscompensatie bij de ambtenaren heeft bewezen, dat ook hier mogelijkheden liggen.

„De werkgevers in de metaal hebben helaas de positieve afloop van deze onderhandelingen niet overgenomen, ondanks de bereidheid van met name de Industriebond CNV om opnieuw aan de onderhandelingstafel te komen met realistische voorstellen", zo concludeert de Verbondsraad.

Achter de hand

Met name bij Hoogovens en bij een aantal werven in het Waterweggebied eist een deel van de achterban van de bonden een loonsverhoging, maar volgens Kok denken de industriebonden FNV er op dit moment nog niet over om hun verlangens voor een kortere werkweek in te wisselen voor een looneis. Zover is het nog lang niet. De ondernemers moeten eerst maar eens met goede motieven op tafel komen om hun houding ten aanzien van de kortere werkweek duidelijk te maken. Zolang de ondernemers dat niet hebben gedaan houden de Industriebonden FNV hun looneis voorlopig achter de hand.

(Zie ook pagina 10)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kans op acties sterk gestegen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken