Bekijk het origineel

Fatale klap voor regering Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fatale klap voor regering Italië

Motie van wantrouwen socialisten

2 minuten leestijd

ROME — De minderheidscoalitie van premier Giulio Andreotti heeft donderdag een fatale klap te verduren gekregen toen de socialisten besloten om volgende week een motie van wantrouwen tegen de drie dagen oude regering in te dienen. Naar verwachting zullen nu in juni of eerder nationale verkiezingen worden uitgeschreven - twee jaar eerder dan de normale termijn.

Na een acht weken durende politieke crisis formeerde Andreotti dinsdag een kabinet van zijn eigen christendemocratische partij en leden van twee kleine gematigde partijen, de republikeinse partij en de sociaal-democraten.

De steun van de socialisten is doorslaggevend omdat de coalitiepartners in de beide parlementskamers niet over een meerderheid beschikken. De regering - Andreotti's vijfde in Italië's 37ste sinds de Tweede Wereldoorlog had alleen een kans gehad als de socialisten zich van stemming zouden onthouden bij een motie van wantrouwen en anxere belangrijke programmapunten. De beslissing van de socialisten om niet te mee te werken viel op een bijeenkomst van de socialistische parlementsleden.

De op een na grootste partij, die van de communisten, en die Andreotti's vorige kabinet ten val heeft gebracht omdat men zetels wilde in het kabinet, heeft gezegd een actief oppositiebeleid te zullen voeren. Het is nu al zeker dat ook de communisten tegen tegen de regering zullen stemmen.

Geen verschuivingen

Andreotti zal volgende week donderdag zijn kabinet in afzonderlijke toespraken aan de senaat en de kamer van afgevaardigden presenteren waarop de aangekondigde motie van wantrouwen zal volgen. Het kabinet-Andreotti zal dan demissionair aanblijven tot er een nieuwe regering geformeerd is. De socialisten hebben voorgesteld de verkiezingen op 10 juni te doen plaatsvinden als de Italianen dan ook voor het Europese Parlement naar de stembus gaan.

Als men op recente opiniepeilingen mag afgaan, zullen deze verkiezingen geen belangrijke verschuivingen teweeg brengen in het parlement. Politieke waarnemers verwachten dat de christen-democraten en de socialisten op een gelijk aantal zetels zullen blijven of misschien iets zullen winnen, terwijl de communisten een aantal parlementszetels zullen verliezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Fatale klap voor regering Italië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken