Bekijk het origineel

Bolgewassen om nu te planten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bolgewassen om nu te planten

4 minuten leestijd

Als men over bollen planten denkt en praat is dat meestal in het najaar omdat dan verreweg de meeste bolgewassen geplant worden. Maar ook nu in het voorjaar is er een behoorlijk aantal bollen die we juist in deze tijd in de grond stoppen. Het zijn meestal zomerbloeiers, vanaf het begin van de zomer tot laat in het najaar. Ondanks dat het nog steeds vrij koud is dit voorjaar wordt het nu toch tijd om ook deze bolgewassen te planten. We zullen eens zien welke het nu zijn die straks in de zomermaanden de tuin kunnen opsieren en eventueel ook als snijbloem gebruikt kunnen worden.

Allereerst moeten we echter wel even iets recht zetten, want als we over bolgewassen praten moet men dat niet al te letterlijk nemen; alles wat daar onder valt zijn niet alleen bollen maar in veel gevallen knollen, zoals o.a. dahlia's en begonia's en nog veel meer van dergelijke gewasse;i. Maar uiteindelijk doet dat er niet zoveel toe of af, het gaat tenslotte maar om een bepaalde richtlijn te geven wat er geschikt is voor de tuin en voor de snij.

Gladiolen

Allerwegen zijn in het land weer diverse catalogussen rond gestuurd door de verschillende handelaren. De een is nog mooier dan de ander, te mooi in vele gevallen. Wil men goede snijbloemen zetten, dan nemen de gladiolen zeker de eerste plaats in. Het zijn wel echte zonminnende planten, wat dat betreft verloochenen ze hun oorspronkelijke afkomst niet. De plantdiepte is ongeveer 6-8 cm grond op de bol; daar ze minder geschikt zijn voor perkbeplanting geven we ze een plaats achter in de tuin. Als snijbloem zijn ze zoveel te beter, reeds zodra de onderste kelk enige kleur vertoont kan men ze snijden. De andere kelken komen in de vaas wel uit. Men kan ze na het planten een lichte bemesting geven met wat korrelmest. Het sortiment is dermate groot en de kleuren zijn zo gevarieerd dat soorten noemen geen enkele zin heeft. Hoe groter de knol is, hoe eerder ze zal bloeien. Heeft men zeer grote knollen dan zijn twee stengels niet uitgesloten. Gladiolen zijn niet winterhard, wil men ze bewaren, dan zal men ze in het najaar weer moeten rooien. Eremurus maar tevens om in een vaasje gezet te worden. De plantdiepte is zo ongeveer 5-6 cm. Ze doen het in iedere grondsoort en onder alle omstandigheden. Mogelijkheden genoeg om weer een mooie tuin te maken!

Lelies

Een ander gewas dat altijd de aandacht trekt, maar helaas wel wat duurder is, vormen de lelies. Ook hierin is de laatste jaren zo'n grote verscheidenheid gekomen door nieuwe rassen en nieuwe kleuren dat opsomming hiervan ondoenlijk wordt. Vanaf wit tot rose en geel, oranje en rood, gespikkeld of in welke kleur dan ook, een lelie bekoort altijd.

Men moet de bollen van de lelies vrij diep planten, tenminste een 12 cm diep daar een lelie ook wortels vormt aan de bolstengel. Daar de bollen wel winterhard zijn kan men deze gewoon laten zitten.

Bovendien zullen ze een volgend jaar nog weer rijker bloeien. Voor sommige soorten kan een steuntje bij de stengel nodig zijn, maar in de regel valt het wel mee vooral als ze in een groepje geplant zijn. In een tuin zal men de lelie in de regel niet op de voorgrond moeten zetten maar bijvoorbeeld in een hoek, daar kan men ze jarenlang laten staan, zei komen steeds weer terug. Ook als s'nijbloem is de lelie ongetwijfeld zeer geschikt, alleen als men ieder jaar wil snijden zal de bol daarvan te lijden hebben en achteruit gaan, gebruik daarom slechts een deel ervan als snijbloem en laat de andere met rust om uit te groeien.

Eremurus

Een zeer exclusieve plant, maar alleen geschikt voor de grotere tuinen is de eremurus. Ook deze is er in verschillende soorten, waarvan de hoogte kan verschillen vanaf 75 cm tot wel 2.50 meter. Deze laatste de eremurus robustus (zie de plaat) kan men nu nog wel planten maar beter is eigenlijk in het najaar. De wortelstok is niet winterhard en moet bij najaarsplanting worden afgedekt met stro of dergelijke. Ze kunnen dan wel enige jaren vast blijven staan.

Bij de lagere gewassen voor de tuin, zal men zeker de anemonen niet moeten vergeten, noch de ranonkels. Beide zeer kleurige en ook rijkbloeiende gewasjes. Ze zijn geschikt voor tuinbeplanting maar tevens om in een vaasje gezet te worden. De plantdiepte is zo ongeveer 5-6 cm. Ze doen het in iedere grondsoort en onder alle omstandigheden. Mogelijkheden genoeg om weer een mooie tuin te maken!

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bolgewassen om nu te planten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken