Bekijk het origineel

Misstanden bij de Bundeswehr

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Misstanden bij de Bundeswehr

Officieren vaak dronken

2 minuten leestijd

BONN — Westduitse rekruten worden blijkens een rapport veelvuldig misiiandeld door dronken superieuren. Volgens Karl-Wilhelm Berkhan, civiel inspecteur van de Bundeswehr, komen martelingen en psychische vernedering voort uit het te veel drinken op militaire posten.

,,Het is zeer wel mogelijk dat de ernstigste gevallen nog niet aan het licht gekomen zijn", vertelde Berkhan een aantal journalisten woensdag, toen zijn rapport over moreel en discipline binnen de 495.000 man sterke strijdkrachten werd vrijgegeven.

In Berkhan's studie werden onder meer de volgende gevallen genoemd. Een soldaat die van slecht gedrag beschuldigd was, werd door een sergeant en een kadet, die onder invloed waren,, aangevallen en moest met hersenletsel in het ziekenhuis worden opgenomen. In een énder geval terroriseerde een sergeant zijn jonge soldaten door hen als levende doelen voor zijn schietoefeningen te gebruiken. Een majoor die constant dronken was gaf na een nachtelijke braspartij in de officiersmess zijn troepen om vier uur 's nachts opdracht uit te treden.

Strafmaat

De overtreders werden in alle drie gevallen gestraft, maar Berkhan beweerde dat officieren die onder invloed van alcohol overtredingen gepleegd hebben doorgaans lichtere straffen krijgen dan onderofficieren die in soortgelijke overtredingen "beschuldigd worden. „Ik eis niet dat het leger drooggelegd wordt", zei Berkhan ,,maar het vermogen, tot drinken mag nimmer het criterium voor een goede dan wel slechte soldaat zijn".

Berkhan kritiseerde zelfs de uitspraak van minister van defensie, Hans Apel, die heeft gezegd dat troepen die in een bepaalde Noordduitse legerplaats oefenden buiten diensturen naast de drank weinig ander vertier hadden. Die uitspraak was niet bepaald opbouwend", aldus Berkhan die door het Westduitse parlement is aangesteld om klachten van soldaten te behandelen. 

Afknijpen

Berkhan had ook kritiek op „merkwaardige gebruiken" in de Bundeswehr zoals het „afknijpen" van rekruten. Hij noemde een geval waarbij een soldaat zijn nek brak en voorgoed verlamd raakte toen hij tijdens de ontgroening, waartoe de commandant van een genie-eenheid opdracht gegeven had, in een boot viel.

Volgens het rapport werd een matroos aan boord van een torpedojager verwelkomd door onder dwang zijn broek te laten zakken en zijn schaamhaar af te laten scheren. Berkhan is van mening dat er een eind gemaakt moet worden aan deze ,,soldateske vrolijkheden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Misstanden bij de Bundeswehr

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1979

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken