Bekijk het origineel

Zomerbloeiende bolgewassen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zomerbloeiende bolgewassen

3 minuten leestijd

De zomerbloeiende bolgewassen nemen altijd een wat bijzonI dere plaats in. Bij velen zijn ze min of meer onbekend. Een gladiool en een begonia kennen de meesten wel, maar er zijn nog zoveel meer soorten die de aandacht verdienen. We zullen eens bezien welke dat zijn.

Zijn de gladiolen wel bekend en ook geliefd als snijbloemen, niet minder mooi zijn de kleinere soortgenoten zoals de monbretia en de acidanthera. Deze  laatste, ook wel Abessijnse gladiolen geinoemd, plant men dus ook nu in het voorjaar daar de knollen niet winterhard zijn. Deze acidanthera bloeit met witte bloemen waarin een donkere bijna zwarte vlek in hart is. Bovendien zijn de bloeI men geurig, wat met de gewone gladiolen niet het geval is.

De monbretia's zijn weer wat kleuriger en ook nog fijner van bloem. Men ziet ze in de kleuren geel, oranje en rood. De hoogte is ongeveer 50 tot 60 cm en de bloei valt midden in de zomermaanden. In een zachte winter zullen ze niet bevriezen, een licht winterdek is echter wel aan te bevelen. Ze kunnen dus vele jaren vast blijven staan en zullen daardoor een steeds grotere groep gaan vormen. De kleine kleurige bloemen kunnen ook heel goed worden gesneden, een mooie aanwinst dus voor de tuin.

Tijgerbloemen

Tot dezelfde familie behoren de tigridia's of tijgerbloemen. Een gewas dat vrij laag blijft en een heel bijzondere eigenschap heeft namelijk dat iedere bloem slechts één dag bloeit. De volgende dag is er weer een andere in bloei. De kleuren worden meestal gemengd geleverd; allerlei tinten kan men in de bijzonder mooie bloemen vinden. De hoogte van dit gewas is slechts 25 cm zodat men ze zonder bezwaar in een perk kan planten; wel graag op een zonnige plaats daar het echte zonneplanten zijn.

Een nog kleiner familielid is de Sparaxis, wel klein van bloem maar bijzonder mooi van kleur en rijkbloeiend. Ook deze worden op een zonnige plaats geplant en zullen dan zeker de aandacht trekken door hun prachtige felle kleuren.

Voor al deze gewassen is dus de planttijd in het vroege voorjaar, ze zijn niet winterhard. Wil men ze overhouden, dan in het najaar de grond uit en vorstvrij bewaren. De plantdiepte van deze knolgewassen bedraagt over het algemeen zo'n 8 cm.

Exclusief

Een zeer exclusief bolgewas is de nerine. Men ziet deze niet vaak maar ze is het toch wel waard om wat meer in de aandacht te komen. Vermoedelijk komt dit wel doordat ze vrij laat in de nazomer pas bloeit. Het is een bolgewas dat nauw verwant is aan de amaryllis, het bloeit met mooie rode fijne bloemen in een flink aantal per stengel (zie plaat). Ze houden van een goed bemeste grond, de plantdiepte is ongeveer 10 cm. Met een goede bedekking kunnen de nerines de winter over in de grond blijven. Het zal de bloei in een volgend jaar zeker ten goede komen.

Wil men nu nog knolbegonia's opzetten, dan kan dat nog wel maar het wordt wel de hoogste tijd. De knollen worden uitgelegd op een bak met turfmolm op potgrond en warm en in het licht gezet. Men ziet ze dan al spoedig uitlopen. Ze blijven zo staan tot ongeveer half mei, eerder mogen ze niet naar buiten. Men neemt ze dan voorzichtig op en kan ze dan uitplanten in een balkonbak of in bloemperken. Liefst op een plaats waar ze in de middag uit de felle zon staan; ochtendzon of laat in de middag is niet erg, maar al te veel warmte kunnen de begonia's niet verdragen.

De diverse bolgewassen bieden dus weer mogelijkheden genoeg om de tuin een fraai aanzien te geven.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Zomerbloeiende bolgewassen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1979

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken