Bekijk het origineel

Veel prominenten staan voor de show op kandidatenlijst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel prominenten staan voor de show op kandidatenlijst

Gekozenen staan zetels af aan lager geplaatsen

3 minuten leestijd

DEN HAAG Onder de kandidaten voor het Europese parlement, die zich op verkiesbare plaatsen bevinden, treft men een aantal bekende namen van weleer aan. Zo staan drie oud-premiers boven aan de lijst van de gaullisten in Frankrijk. Ook in West-Duitsland voert een ex-regeringsleider, de sociaaldemocraat Willy Brandt, een lijst aan.

Dit zou de schijn kunnen wekken dat het Europese parlement straks voor een gedeelte zal bestaan uit bekende politici en andere prominente figuren uit de verschillende lidstaten. Echter de meesten van deze personen zullen niet zelf de zetel innemen, waarvoor zijn verkozen zijn, maar de plaats overlaten aan kandidaten, die lager geplaatst staan op de lijsten. Door het behouden van functies :n liun eigen land zijn zij veelal niet in staat óók het lidmaatschap van het Europese parlement op zich te nemen. Niettemin dienden de prominenten als trekpleister bij de afgelopen verkiezingscampagne.

In Frankrijk voert de bekendste vrouwelijke politicus in het land, minister van volksgezondheid Simone Veil, de lijst aan van de partij van de Franse president Giscard D' Estaing. Zij voert campagne tegen de drie oudpremiers Jacques Chirac, Michel Debré en Pierre Messmer, die kandidaten voor de gaullisten zijn. De vroegere uitgever van het tijdschrift, L' Express, Jean-Jacques ServanSchreiber voert zijn eigen lijst aan ,,Werk, Gelijkheid, Europa". De grote oppositiepartijen hebben hun leiders, de communist Georges Marchais en de socialist Franpois Mitterrand, de strijd ingestuurd.

Voor Italië zullen voornamelijk intellectuelen in het parlement komen, die tot geen partij behoren of daar vooralsnog een ondergeschikte rol hebben gespeeld.

De communisten worden aangevoerd door hun leider, Enrico Berlinguer, en door de oud-commissaris van de Europese gemeenschap, Altiero Spinelli.

Stemmen trekkers

De kandidatenlijsten in West-Duitsland bevatten met name vele prominente politici en Europa-deskundigen. Intellectuelen en kunstenaars zijn er nauwelijks onder de 534 kandidaten. Lijstaanvoerder van de sociaaldemocraten is Willy Brandt, de voorzitter van de Socialistische Internationale en leider van de Noord-Zuidcommissie, die de problemen van de derde wereld behandelt. Ook de oppositie heeft ,,stemmentrekkers" ingezet. De christendemocraten van Helmut Kohl, die zelf in Bonn blijft, worden aangevoerd door Hans Katzer, jarenlang voorzitter van de sociale commissie van de CDU. Op de tweede plaats staat de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, Otto Habsburg, die onlangs de Duitse nationaliteit heeft gekregen. De Liberalen worden aangevoerd door Martin Bangemann, oud-leider van zijn partij in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij zit reeds vanaf 1973 in het Europese parlement.

Ster

Barbara Castle is de bekendste kandidaat in Engeland voor de labourpartij. Zij behoort tot de linkervleugel van Labour en wil het Europese parlement niet te veel macht geven. Aan conservatieve zijde zijn de' Ijrominentste kandidaten de ondernemer Basil de Ferranti en de voorzitter van de boerenbond Sir Henry Plumb. De 32-jarige Bernadette Mcalisey-Devlin, is kandidate in Noord-Ierland. In België is Leo Tindemans de bekendste kandidaat. Hij was premier tot 1978 en is voorzitter van de Christelijke Volkspartij in Vlaanderen. Gaston Thorn, leider van de regering in Luxemburg, komt zeker in het parlement. Hij is de ,,ster" van de kandidaten in het Groothertogdom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Veel prominenten staan voor de show op kandidatenlijst

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken