Bekijk het origineel

Benzine zeker 5 cent duurder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Benzine zeker 5 cent duurder

Gevolg OPEC prijsverhogingen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Alle prijsverhogingen van ruwe olie uit de OPEC-landen bij elkaar, inclusief de prijsverhoging, die op 1 juli moet ingaan, betekenen voor Nederland een prijsstijging van benzine die minstens vijf cent zal bedragen, een extra stijging van het algemene prijspeil, toeneming van de werkloosheid en per saldo een verbetering van onze betalingsbalans, zo blijkt uit de voorlopige berekeningen van het ministerie van Economische zaken.

Zonder de nieuwe prijsverhoging per 1 juli liggen de prijzen van ruwe olie voor ons land. op jaarbasis dit jaar al gemiddeld 25 procent hoger dan in 1978. Omdat de nieuwe prijsverhoging alleen in de tweede helft van dit jaar effect heeft, komt het gemiddelde van de ruwe-olieprijzen in 1979 door de nieuwste prijsverhoging dertig procent boven het niveau van 1978 te liggen. In 1980, als de nieuwste prijsverhoging dus het volle effect heeft, zullen de ruwe-olieprijzen gemiddeld zestien procent boven het niveau van 1979 komen te liggen. De prijsstijging van benzine, die het resultaat zal zijn van deze kostenstijgingen van de ruwe olie, zal ruim vijf cent bedragen als de kostenstijgingen van ruwe olie, die sedert 15 mei zijn, opgetreden, gelijkmatig over de diverse olieprodukten worden verdeeld. De prijs van stookolie is echter al vrij scherp gestegen de laatste tijd en het moet daarom niet uitgesloten worden geacht, dat een groter deel van de kostenstijgingen aan de benzineverbruikers in rekening zal worden gebracht dan aan de verbruikers van de zwaardere olieprodukten. In dat geval zou de prijsstijging van benzine dit jaar wel eens zes cent of meer kunnen gaan bedragen.

Het algemene prijspeil krijgt door de olieprijsverhogingen een extra stimulans in opwaartse richting, hoe groot het effect op de prijsindex zal zijn, is nog niet te berekenen.

De betalingsbalans krijgt aan de ene kant de hogere kosten van ruwe olie te dragen, maar wordt aan de andere kant weer gunstig beïnvloed door de hogere ontvangsten voor de omvangrijke uitvoer van olieprodukten, die Nederland heeft. Op enige termijn gaan de exportprijzen voor aardgas met de ruwe olieprijs mee omhoog en per saldo hebben de prijsverhogingen van ruwe olie een gunstig effect op onze betalingsbalanspositie.

De werkloosheid zal op den duur nadelig beïnvloed worden door de olieprijsverhogingen. Zouden de hogere kosten van olieprodukten overeenkomstig de OESO-aanbeveling niet in aanmerking worden gebracht voor prijscompensatie, dan zal het nadelig effect van de olieprijsverhoging op de werkgelegenheid minder groot zijn, verwacht het ministerie van Economische zaken.

Carter: abnormaal

President Carter heeft donderdag de jongste verhoging van de olieprijs door de OPEC-landen veroordeeld. Naar zijn mening is deze prijsverhoging „abnormaal" en zal ze de gehele wereld treffen. Volgens de Amerikaanse president delen de andere staatshoofden en regeringsleiders, die aan de economische top in Tokio deelnemen, zijn mening.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Benzine zeker 5 cent duurder

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1979

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken