Bekijk het origineel

Margreet „schoon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Margreet „schoon" door zeewater

4 minuten leestijd

Margreet Mos (20) in Katwijk aan Zee was zeven jaar toen ze psoI riasis kreeg. „Rode pukkeltjes op haar armen" zegt haar moeder, I „daar begon het mee. Ik dacht dat ze mazelen zou krijgen en maakte L me er niet zoveel zorgen over. Voor alle zekerheid nam mijn man, die ergens voor naar de dokter moest, haar mee om even naar die huiduitslag te laten kijken. Het bleek psoriasis te zijn."

„We kregen allerlei middeltjes; wel een schoenendoos vol. Flesjes olie, zalfjes, van alles kwam er aan te pas. Ik moest de kleren die Margreet overdag aan had 's avonds wassen in sodawater zodat ze ze de volgende dag weer kon dragen. Ook haar nachtkleren moesten elke dag gewassen worden. Ik begreep niet precies waarom dat moest, psoriasis was immers niet besmettelijk? Maar ik heb alles zoveel mogelijk opgevolgd.

Dat was wel een heel gedoe. We woonden nog maar kort hier en hadden nog geen douche. Alles moest bij de haard gebeuren. Gelukkig was Margreet nogal rustig van aard; ze vond het allemaal best. Op een gegeven moment adviseerde een collega van mijn man ons om het eens met zeewater te proberen. We besloten zijn raad op te volgen en... we zagen haar opknappen. In veertien dagen was Margreet een ander kind. Soms ging mijn man 's nachts als het hoog water was, vers water halen. Ik gebruikte één washandje, kookte dat steeds uit en depte daar de huid mee. • Het hielp geweldig, na korte tijd waren de plekken verdwenen."

Plastic

Mevrouw Mos kon na deze ervaring met haar dochter alle psoriasispatiënten van harte zeewater aanbevelen. En dat heeft ze ook gedaan. „Zomers verhuren wij kamers aan toeristen. Drie jaar geleden kwam hier een Duits meisje, dat helemaal „vol" zat. Ze vertelde dat ze zich 's avonds altijd helemaal in een of ander plastic m'oest wikkelen. Het leek wel zo'n astronaut als ze naar beneden kwam. Op advies van haar huisarts moest ze veertien dagen naar de Noordzee; als dat niet zou helpen zou ze bij thuiskomst in een kliniek in Duitsland opgenomen worden. Ook zij knapte aan de kust zienderogen op. Ze hoefde niet naar een kliniek. Haar huisarts vroeg of ze nog twee weken mocht blijven. Haar moeder, die ook psoriasis had, kwam die laatste weken mee. Beiden gingen opgeknapt terug naar Duitsland".

Zalf

Margreet is nog steeds psoriasis-patient; de kwaal is ongeneeslijk. Maar de laatste jaren heeft.ze er praktisch geen last meer van. „Ik heb veel baat bij zalf uit Roemenië. Zodra ik weer een paar plekjes op zie komen, smeer ik die er op. Mijn huid reageert altijd op spanningen. Als ik ergens zenuwachtig voor ben, kom ik er weer helemaal ond^. 's Winters is dat trouwens erger daiï zomers. Je hebt dan te weinig frisse lucht. Elke huid ziet er zomers beter uit. En als ik m'n haar gewassen en geföhnd heb, hoefik ook niets zwarts aan te trekken, want dan Margreet Mos kreeg psoriasis toen ze zeven jaar was. Bij allerlei middeltjes die ze kreeg voorgeschreven had ze weinig baat. Deppen met zeewater bleek voor haar de oplossing te zijn. hoor ik al gauw: „Wat heb jij een roos!" Als ik zo'n opmerking te horen krijg, laat ik het meestal maar zo. Niet dat ik me er voor schaam, dat ik psoriasis heb, maar veel mensen schrikken alleen al van de naam. Ze denken dat je aan een van de ernstigste ziekten lijdt. En zo is het niet. Er zijn te. genwoordig prima middelen voor en als je er echt wat voor over hebt, kom je er heus wel af."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Margreet „schoon

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1979

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken